Nieuws Actueel
Prijzen boodschappen nemen in hele eurozone harder toe
Boodschappen worden in de hele eurozone over de gehele linie duurder. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat neemt de inflatie de laatste tijd gemiddeld wat af als gevolg van de dalende gas- en benzineprijzen. Maar specifiek voor voedingsmiddelen, dranken en tabak lopen de prijzen juist harder op dan voorheen.
Laatste update: 6 januari 2023 13:55

Foto: ANP.
De Ondernemer Vandaag
Als eerste op de hoogte zijn (en blijven) van ontwikkelingen in de winkelstraat, consumentenprijzen en de effecten van inflatie? Meld je aan voor De Ondernemer Vandaag, de nieuwsbrief die op doordeweekse dagen rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan hier, via deze link: nieuwsbrief.
In december kwam de inflatie in de eurozone uit op 9,2 procent op jaarbasis. Daarmee is het tempo waarin de prijzen stijgen iets afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In november liep het prijspeil nog met 10,1 procent op. Deze trend is vergelijkbaar met de ontwikkeling die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder op de dag al meldde voor de inflatie in Nederland.
Lees ook: Inflatie in Nederland in december afgenomen tot 9,6 procent
Maar voedingsmiddelen, dranken en tabak waren gemiddeld in de eurozone in december 13,8 procent duurder dan in de laatste maand van 2021. In november ging het nog om een plus van 13,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Wat meespeelt is dat winkeliers voor veel producten waarschijnlijk eerder nog niet alle kostenstijgingen hadden doorberekend en dit in december alsnog deden. Mogelijk grepen bedrijven de drukke feestmaand ook aan om de prijzen extra te verhogen en hun winstmarges op te voeren.
Inflatie in Nederland: 11 procent
Er zijn wel grote verschillen tussen landen, ziet Eurostat. Zo bedroeg de inflatie in Spanje in december volgens de Europese meetmethode maar 5,6 procent, terwijl Letland 20,7 procent inflatie kende. Nederland zat daar met 11 procent tussenin, al behoorde ons land wel tot de groep eurolanden waar de prijzen het hardst omhoog gingen.
Lees ook: Ondanks FIOD-inval Van Eerd en WK-misser: Jumbo door omzetgrens 10 miljard
Hoe Albert Heijn in de winkels prijzen vergelijkt
Eerder schreef consumentenpsycholoog Patrick Wessels een expertblog op deze website over Albert Heijn, dat is begonnen met prijzen vergelijken met concurrenten in de supermarkt zelf. Op beeldschermen zijn filmpjes te zien waarin AH producten uit het eigen assortiment aanprijst en laat zien dat de prijs van het product hetzelfde is als bij Lidl en Jumbo.
'Het lijkt een ultieme poging van AH om consumenten toch echt te overtuigen dat ze er betaalbaar boodschappen kunnen doen. En dat is leuk bedacht, maar werkt psychologisch waarschijnlijk vooral in het voordeel van de vergeleken alternatieven', schrijft consumentenpsycholoog Patrick Wessels in zijn expertblog', via deze link te lezen.
Lees ook: Sterke stijging cao-lonen, toch historisch koopkrachtverlies
Supermarkten Jumbo over grens 10 miljard euro omzet
Begin dit jaar maakte supermarktconcern Jumbo bekend in 2022, ondanks verschillende tegenslagen, voor het eerst de grens van 10 miljard euro omzet te hebben doorbroken. Dat komt vooral door een sterke groei in verkopen van goedkopere huismerkproducten. Jumbo zag de consumentenomzet onder formule met 3,2 procent groeien. Naar eigen zeggen is dit licht hoger dan de totale groei van de branche.
Ton van Veen, die tijdelijk leiding geeft aan het directieteam van Jumbo, zegt in dit artikel tegelijkertijd te zien - 'en dat is zorgwekkend', zegt hij - dat steeds meer mensen door de fors gestegen prijzen van energie en levensmiddelen moeite hebben om rond te komen.