Nieuws Actueel
Prijzengeld WK Darts: Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld gooien miljoenen bij elkaar
Bij het eerste WK van de PDC in 1994 bedroeg de totale prijzenpot omgerekend 72.000 euro. Nu, bij de 25ste editie, is dat gegroeid tot liefst 1,8 miljoen euro. Het AD meldt een verhaal over de alsmaar groeiende geldpot in het darts.

Raymond van Barneveld (50) weet heus wel dat we geen medelijden met hem hoeven te hebben. De viervoudig wereldkampioen heeft uitstekend geboerd. Toch is hij weleens jaloers op de verdiensten van Michael van Gerwen (28). Als het prijzengeld in zijn toptijd zo hoog had gelegen als nu, was werken allang niet meer nodig geweest voor de Nederlandse dartspionier, die in 2007 zijn laatste wereldtitel won door Phil Taylor te verslaan.
Diezelfde Taylor moest in 1994 nog zijn meerdere erkennen in Dennis Priestley in de eerste WK-finale van de PDC. De bond waarvan Taylor zelf medeoprichter was uit onvrede over de andere dartsfederatie, BDO. Taylor zal daarna nog 14 keer kampioen worden van de PDC, maar het was Priestley die in 1994 met de eerste cheque van 16.000 pond, omgerekend zo'n 18.000 euro, naar huis ging. Vandaag de dag niet meer voor te stellen aangezien elke speler die dit jaar de eerste ronde overleeft, al zo'n 21.000 euro rijker is. De winnaar van dit jaar? Die casht ruim 450.000 euro.
Ook veelzeggend is de vergelijking tussen Taylor en Van Gerwen. Van Gerwen, die pas sinds 2012 echt tot de wereldtop behoort, gooide volgens de gegevens van de PDC tot nu toe 5,4 miljoen euro bij elkaar. Taylor, dertig jaar ouder en na dit WK darts-pensionado, verdiende 8,3 miljoen euro. Nog altijd een flink verschil, maar veel kleiner dan je zou verwachten op basis van de successen. Taylor werd in totaal zestien keer wereldkampioen (BDO en PDC), Van Gerwen hoopt het toernooi voor de derde keer te winnen.
Groei
De alsmaar groeiende prijzenpot heeft alles te maken met de immense groei die het darts heeft doorgemaakt. Van kleine kroegsport, tot populaire volkssport met uitverkochte arena's en zalen over heel de wereld. In Groot-Brittannië ligt de basis, maar inmiddels zijn Nederland en Duitsland overstag. Vorig jaar was er voor het eerst een Premier League-avond in Rotterdam, volgend jaar volgt een primeur in Berlijn. Vakkundig rollen de bestuurders de sport mondiaal uit. Het rondreizende circus landt in steden als Melbourne, Shanghai, Las Vegas en Dubai.
Magneet
Van Gerwen hoopt dat nóg meer deuren opengaan en juicht de mondialisering toe. ,,In Las Vegas en Shanghai was het uitverkocht. In Dubai zat er geen kip. Uitgestorven. Wat bleek: het was tijdens de ramadan. Maar normaal werkt darts als een magneet. Ook op een demonstratie op een maandagavond komen 9000 man af."
Door de groeiende populariteit ziet de PDC het geld met bakken binnenkomen. Stijgende sponsorinkomsten, verkoop van tv-rechten, kaartverkoop en merchandise. De toekomst ziet er bijzonder rooskleurig uit. En van die andere bond, de BDO, is nauwelijks meer iets over. Aan de goednieuwsshow van PDC lijkt geen eind te komen, want donderdag werd het nieuwe zevenjarige (!) contract met Sky Sports bekendgemaakt.
Spekkoper
De lange duur van de verbintenis voor de televisierechten is geen toeval. PDC-voorzitter Barry Hearn werkt graag met vaste partners, die er net als de bond baat bij hebben dat de sport óók op de langere termijn aan waarde wint. Zo was hij ook blij toen op begin dit jaar de driejarige verlenging met RTL7 wereldkundig gemaakt werd. SBS6 was in Nederland de eerste die (aan de hand van Van Barneveld) de potentie van darts zag. Inmiddels RTL alweer jarenlang spekkoper. Net als bij Sky Sports zijn er het hele jaar door urenlange uitzendingen. Naar de eerste wedstrijd van Van Gerwen - het piekmoment - keken donderdagavond 561.000 man. Zijn gewonnen finale op 2 januari werd door 2,2 miljoen mensen gezien. Maar Hearn, vanaf het begin baas bij de PDC, vindt het nog niet genoeg. De multimiljonair, ook succesvol als promotor in snooker en het boksen, wil meer, denkt groots. ,,Ik zie alle vooruitgang als een nieuwe stap naar darts als wereldwijde grote sport. Dat is het doel. We zijn goed op weg, maar we zijn er nog lang niet."
Cadeautjes
Hearn ligt goed bij de darters. Zo wist hij Taylor te paaien om er nog een jaartje aan vast te plakken en pas na dit WK afscheid te nemen. En om de sporters aan zijn zijde te houden, deelt hij regelmatig 'cadeautjes' uit. Zij hebben het gevoel dat het geld in hen en de sport wordt geïnvesteerd en niet in zakken van bobo's verdwijnt. De darters zien het prijzengeld stijgen. Recent werd bekendgemaakt dat het inschrijfgeld voor toernooien volgend jaar wordt afgeschaft.
Van Barneveld vindt het mooi. ,,Darts wordt groter en groter. De inspanningen van Hearn en de mensen van PDC zijn enorm. Darts blijft groeien. Ik ben trots dat ik daar deel van uitmaak."
Het totale prijzengeld over het gehele PDC-circuit dit jaar bedroeg 12,5 miljoen euro. Daar kun je als beoefenaar van een kroegsport wel een rondje van betalen.
Darts als wereldwijde grote sport. Dat is het doel. We zijn goed op weg, maar we zijn er nog lang niet