Nieuws Actueel

‘Prima geslapen’ na gewapende overval

Martijn Krullaars 5 februari 2016

Politieoverval1065

Was ze dom? Naief? Onnadenkend? Of is Margie de Bruin toch gewoon een held, zoals haar man zegt? "Ik heb gewoon gedaan wat er in me opkwam", zegt ze laconiek, een dag nadat ze een gewapende overvaller in twijfel achterliet. "Ik zag opeens een plastic tasje naast me vallen. Ik draaide me om naar de kassa en toen keek ik in de loop van een vuurwapen."

Margie de Bruin zal die ene seconde nooit meer vergeten. Het moment dat de verkoopster van een boekenwinkel op het Apeldoornse winkelcentrum De Maat plotseling slachtoffer was van een overval. Waar anderen in paniek zouden raken, bleek de Apeldoornse zo koel als een kikker. "Hij riep iets van: ‘Daar moet geld in’, maar ik was totaal niet onder de indruk. Er stond een knulletje tegenover me, een snotaap." De Bruin aarzelde geen moment en zei: ‘Doe jij even normaal mafkees’. "Ik heb dat tasje naar ‘m terug gesmeten en ben naar buiten gelopen. Daarna is hij ook de winkel uitgehold en is hij er vandoor gegaan", zegt ze tegen De Gelderlander.

BlaagAngstige momenten, maar een dag na de overval heeft De Bruin haar normale leven al weer gewoon opgepakt. "Ik heb prima geslapen hoor. Natuurlijk denk je er wel steeds aan, zoiets leg je niet zo maar naast je neer." Kan ook niet, want ze wordt er continu aan herinnerd door anderen. Wordt neergezet als held, ook door haar man. Maar was het eigenlijk wel slim om zo te handelen? Had ze niet beter gewoon dat tasje kunnen vullen met geld? "Ik weet het niet. Misschien was het anders als er een grote vent in paniek voor me had gestaan. Maar dit was een jonge, rustige jongen. En een kop kleiner dan ik. Ik had meteen zoiets van: ‘Jij schiet toch niet, blaag’. Natuurlijk heb ik er later wel over nagedacht of het slim was wat ik deed. Maar ja, ik was totaal niet bang."

Neus tegen neusPas een kwartier later raakte ze onder de indruk. Toen ze om haar heen keek en overal rond de winkel politie en mensen zag. "Toen had ik door hoe serieus het werd opgepakt. Al die consternatie, wat een gedoe joh. Ik werk al jaren in deze winkel en ken iedereen op het plein. Logisch dat iedereen dan wat van je wil weten." Volgende week neemt ze een weekje vakantie, maar dat was al veel langer gepland. ‘Life goes on’, De Bruin heeft geen zin om heel lang stil te blijven staan bij dat ene vervelende moment. Alhoewel? "De kans dat ze hem nu nog pakken wordt natuurlijk steeds kleiner, maar als dat wel gebeurt dan wil hem graag nog een keer zien. Héél graag. Neus tegen neus. En dan wil ik hem graag bang maken zoals hij mij bang probeerde te maken. Mafkees."