Nieuws Actueel

'Primark maakt de rest kapot'

Veel ondernemers in het Alphense stadshart hunkeren naar de komst van Primark. Ze denken te profiteren van de extra klanten die de goedkope kledingwinkel zou trekken. Er klinken ook andere geluiden, meldt het AD. 'Primark maakt anderen kapot.'

Jan Belt | Foto's: 7 maart 2016

Primark alphen aan den rijn

Opent Primark een nieuwe shop, dan staan er steevast lange rijen. Ook daarna lopen klanten de deur plat, zo leert de ervaring in Zoetermeer en Hoofddorp; plaatsen vlakbij Alphen waar consumenten wél komen, ook omdat ze winkels vinden die Alphen mist.

TrekkersDe helft van ruim 100 bevraagde ondernemers in de AD Stadshart Enquête zou daarom dolblij zijn met Primark. Zelfs een concurrent als Zeeman. "Ik durf die strijd aan, op kwaliteit en service", zegt filiaalmanager Ferry van Leeuwen van Zeeman Aarhof. "Primark trekt veel volk. Daar profiteren we van."

"Ik heb Primark liefst recht tegenover me, maar daar verdwijnt dan de parkeerplaats en dat kost ook weer klanten", reageert groenteman Wim Oudshoorn (Aarhof). "Ons centrum heeft nieuwe trekkers nodig en Alphen is aantrekkelijk genoeg voor Primark. Action heeft hier twee zaken, ook al zijn die net buiten het centrum."

Na-apenWethouder Gerard van As heeft er een hard hoofd in dat Primark komt: te dicht bij Zoetermeer, Hoofddorp en Den Haag. Topmannen van Primark en moederbedrijf Associate British Foods zeiden eind vorig jaar in vakblad RetailTrends echter dat afstand tot andere winkels geen rol speelt in het vestigingsbeleid. "We hebben meters nodig en moeten investeringen kunnen terugverdienen", aldus topman Ronald Voogt.

Niet alle ondernemers in het Alphense stadshart dromen van Action. "Lekker makkelijk roepen. Op langere termijn slopen ze juist de markt", meent Ramon Hagen van SD Creation (kinderkleding) aan de Sint Jorisstraat. "Alphen moet andere binnensteden niet na-apen."

TotaalplaatjeZet in op speciaalzaken van lokale ondernemers, zeggen ook veel deelnemers aan de AD-enquête. Sjoerd Vlietstra (Specsavers, bij Rijnplein): "Het gaat om het totaalplaatje. Primark, een verswinkel en een chique zaak samen in het V&D-pand, dat lijkt me wel wat."