Nieuws Actueel

Primeur Alkmaarse ondernemer: eerste stream store ter wereld

Met de stream store die vandaag de – digitale – deuren opent heeft Jan Kaans kaaswinkel Kaan’s Kaashandel een primeur. Het is de eerste stenen winkel waarbij je online, live kunt meekijken, vragen kunt stellen aan de medewerkers die in beeld worden behandeld en zo advies kunt krijgen over het product. De stream store is een proef die een week draait.

Tijmen de Groen | Foto: Willem de Kam 26 september 2017

Kaans Stream Store 1 Willem de Kam

Online biedt de kaasboer 8 verschillende kazen aan. Veel minder dan het normale aanbod van de winkel. Die keuze is volgens Eigenaar Jan Kaan gemaakt door de manier waarop de stream store is ingericht. Terwijl je kijkt naar de medewerkers die aan het werk zijn, kun je in het beeld de verschillende kazen aanklikken. Er verschijnt dan een pop-up in beeld met informatie over het product, de prijs en de mogelijkheid om de kaas in het digitale winkelmandje te stoppen.

Extra dimensie

Kaan: “De stream store is een extra dimensie in de stap die ik als ondernemer zet om een nieuwe klantenkring aan te spreken.” Met de online verkoop van kaas wil Kaan vooral mensen van buiten het normale servicegebied bereiken. “Alkmaarders kunnen natuurlijk gewoon de fiets pakken. Maar we kregen de laatste tijd steeds meer de vraag of we ook in bijvoorbeeld Maastricht bezorgden.” Met de stream store heeft Kaan een duidelijke win-win te pakken in eigen ogen: de klantenkring uitbreiden op een wijze die het niveau van de service hoog houdt.

Lees ook: Amsterdamse hagelslag-ondernemers verspreiden Nederlandse traditie over de wereld

Kaan zelf is deze week zoveel mogelijk zelf voor de camera te vinden. Aan het begin was dat nog best wel spannend, vertelt Kaan met een enthousiasme die verraadt dat die zenuwen gezakt zijn. “Je moet net doen alsof je een klant in de winkel aan het helpen bent. Dat werkt het natuurlijkst.”

Samenwerking

In een samenwerking met de ABN Amro bank is de stream store op poten gezet. Voor de financiële instelling is het een uitprobeersel om te kijken: wat kan een kleine ondernemer die onbegrensd kan fantaseren over online mogelijkheden. Samen met een reclamebureau is de ABN op zoek gegaan naar de persoon die voor hen dé Nederlandse ondernemer in al zijn of haar enthousiasme vertegenwoordigde. Dat bleek Jan Kaan te zijn.

Voor Kaan is het een succes als er op één dag 150 bestellingen online worden geplaatst. Daar zijn de kaasverkopers al goed naar onderweg: op het moment van schrijven is de winkel twee uur officieel open en zijn er 35 bestellingen geplaatst.

Enthousiast

De stream store is nog in ieder geval tot vrijdag geopend. Desgevraagd geeft Kaan aan dat er al genoeg enthousiasme bij hemzelf zit om op deze manier langer door te werken. “Dan moet ik eerst met mijn medewerkers om de tafel gaan zitten en met de ABN Amro.”

De online winkel is te vinden via www.kaansstreamstore.nl

Je moet net doen alsof je een klant in de winkel aan het helpen bent. Dat werkt het natuurlijkst.

Jan Kaan, Kaan’s Kaashandel