Nieuws Actueel

Primeur: DJ Hardwell stapt in blockchain

Hardwell gaat als eerste dj zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in een blockchain. Afgelopen vrijdag plaatste Hardwell een nummer op zijn website, te downloaden voor 1,49 euro. Alle betalingen kwamen binnen via blockchain.

De Ondernemer 17 oktober 2016

Hardwell Blockchain

De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. Het gevolg is dat artiesten vaak jaren moeten wachten op uitbetaling, terwijl labels, muzikanten en andere vertegenwoordigers elkaar regelmatig argwanend behandelen.

Blockchain als oplossing

De blockchain-technologie moet uitkomst bieden. Een blockchain is eigenlijk niets meer dan een groot online register. Een decentrale database, waaraan steeds een nieuw stukje informatie kan worden toegevoegd. Doordat zo'n blockchain op duizenden servers over de hele wereld staat opgeslagen, blijft de informatie veilig bewaard. Elke nieuwe transactie wordt immers door al die duizenden servers gecheckt op fouten.

Onnodige tussenpersonen

Oorspronkelijk bedoeld voor transacties met de virtuele munteenheid bitcoin, wordt de blockchain-techniek inmiddels toegepast bij transacties met alles wat waarde bezit. Blockchain is namelijk bij uitstek geschikt voor het uitschakelen van onnodige tussenpersonen.

Eerlijkere verdeling

Bij het registeren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld kan blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij, die het afrekenproces sneller, efficiënter en goedkoper maakt. Het resultaat: betrouwbare authenticatie van muziek en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden. “Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen,” aldus Hardwell.

Lees ook: De klantbenadering van dj Hardwell

Amsterdamse startup

Om zijn blockchain-avontuur te realiseren werkt Hardwell samen met de Amsterdamse startup Rightsshare. Chris van Houten van Rightsshare, dat de blockchain bouwde, licht toe: “Dit blockchain-platform stelt Hardwell in staat om zijn activiteiten te controleren en alle streaming-inkomsten van zijn eigen nummers meteen te ontvangen. Door deze techniek weten Spotify, YouTube en straks ook Facebook bij ieder nummer wie ze hoeveel moeten uitbetalen.”

Pionieren

Pionier Denis Doeland, digitaal adviseur van Hardwell’s Sorted Management: “Hardwell is een mooi voorbeeld van een dj die wil pionieren in de snel veranderende muziekindustrie. Naast dat de blockchain voor een snellere en meer transparante afrekening zorgt, wordt ook duidelijk welke fan van welke muziek houdt. De blockchain zal niet alleen via Hardwells website beschikbaar zijn, maar naar verwachting worden straks diensten als Spotify en Apple Music ook aangesloten. Hardwell is hiermee een absolute voorloper in de muziekindustrie."

Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen

Hardwell