Nieuws Actueel

Privacystichting legt massaclaim bij Twitter neer om 'datahandel'

Volgens Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) wisselden duizenden apps de afgelopen jaren illegaal persoonsgegevens uit met advertentieplatform MoPub. Omdat dit platform tot voor kort eigendom was van Twitter, legt SDBN namens de gebruikers van de apps, als Wordfeud, Buienradar en verschillende datingapps, een massaclaim neer.

ANP 8 november 2022

ANP071122182 1

Twitter en haar advertentieplatform MoPub hadden in Nederland tussen 2013 en 2021 toegang tot de gebruikersgegevens van meer dan 30.000 gratis apps op smartphones en tablets, meldt SDBN. Veel Nederlanders maakten gebruik van deze apps. Volgens SDBN is het echter de vraag in hoeverre deze gratis waren, want "consumenten betaalden met hun privacy". Daar hebben zij volgens de stichting geen toestemming voor gegeven.

Volgens voorzitter van de stichting Anouk Ruhaak is het klip en klaar dat de privacy van de gebruikers daarmee geschonden is. "Als samenleving moeten we laten zien dat dit onacceptabel is en deze illegale praktijken niet mogen lonen. Met name de aard en schaal van deze inbreuk zijn duizelingwekkend. Het gebeurde jarenlang achter de schermen."

SDBN schat dat ongeveer een miljoen gebruikers, waaronder ook kinderen, "slachtoffer zijn geworden van deze illegale handel in persoonsgegevens". Omdat zij volgens de stichting niet individueel kunnen opboksen tegen een groot bedrijf als Twitter, eist zij namens de gebruikers nu onder meer een schadevergoeding. Volgens SDBN legden Nederlandse rechters in individuele vergelijkbare zaken vergoedingen op van 250 tot 2500 euro per persoon.

Mocht Twitter niet bereid zijn om de gebruikers daarin tegemoet te komen, dan spant SDBN een rechtszaak aan. App-gebruikers die zich gedupeerd voelen kunnen zich melden bij de stichting en hoeven niet te betalen om mee te doen aan de zaak. Met die aanmeldingen hoopt SDBN de rechter er extra van te overtuigen dat Twitter met MoPub illegaal heeft gehandeld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws