Nieuws Actueel
Project GewoonIk bewijst succes van crowdfunding
Crowdfunding is niet meer alleen een alternatieve manier om een bedrijf of project te financieren. Het is veel meer dan dat, zegt Micha van de Water van Move Your Crowd.

GewoonIK heeft de eindstreep gehaald. Het project waarbij jonge meiden workshops krijgen die hen zelfverzekerder moeten maken is vorige week boven het streefbedrag van 10.000 euro gestegen. GewoonIk is een van de projecten die Micha van de Water heeft begeleid. Lang was het spannend of de Enschedese Simone Tiehatten voldoende geld bij elkaar zou krijgen om haar droom te verwezenlijken, het helpen van jonge meiden in een wereld waarin schoonheidsidealen dwingend zijn. Eind december was nog maar 31 procent binnen. Vorige week maandag wist Micha van de Water zo goed als zeker dat het zou slagen. "Toen zaten we op 80 procent. Als een project een succes dreigt te worden, stappen alsnog veel mensen in."
‘Typisch Twents’Het is een fenomeen dat de eigenaar van het Enschedese Move Your Crowd 'typisch Twents' noemt. “Mensen hier - de crowd - kijken lang de kat uit de boom. Maar als een crowdfundingsactie rond de 80 procent van het eindbedrag heeft gehaald, haalt het de eindstreep." Overigens, zegt Micha van de Water, begint het pas echt als een crowdfundingsactie achter de rug is. “Dan moet je laten zien dat jouw onderneming lange adem heeft."
Het allereerste project dat hij begeleidde, is daar een voorbeeld van. Het was 2012 toen een oude bekende bij de Enschedeër aanklopte. “Zij had twintig jaar op een basisschool gewerkt en wilde een modelabel van de grond krijgen. Ze had geen enkele ervaring, geen eigen geld en het was ook nog eens crisis."
Nadat Micha - voormalig bankier en ondernemer - haar voor gek had verklaard, besloot hij haar te helpen. “Ze had een geniaal idee, een enorme drive en motivatie. Bij de bank kreeg ze niet eens een gesprek..."
NoodgreepCrowdfunding zag hij in eerste instantie als een noodgreep. Hij werd zo enthousiast over deze alternatieve financieringsvorm dat hij er zijn werk van heeft gemaakt. “Het heeft haar veel meer dan geld alleen opgeleverd. Ze vond een zakelijk partner, heeft in bijna ieder damesblad gestaan. Winkeliers belden haar zelf met de vraag of zij haar label - MyGuapa dat blazerjasjes voor vrouwen maakt met verwisselbare revers - konden verkopen."
Start-upsWat een bijvangst leek van geld inzamelen, bleek vele malen waardevoller. “Crowdfunding is de meest geschikte vorm voor beginnende bedrijven om iets in de markt te zetten", zegt Micha. “Je vertelt jouw verhaal aan de buitenwereld en vraagt in feite wat mensen ervan vinden.”
In die zin heeft ook een falen een positieve kant, vindt hij. “Als een idee niet aanslaat in de crowd, zal het ook niet werken in de markt. Dan is het beter er niet aan te beginnen."
Goede voorbereidingZoals Shandrick Elodia, de vrolijke buschauffeur uit Enschede die werd ontslagen omdat hij zijn bus iets te feestelijk inrichtte naar de zin van zijn werkgever Syntus. Hij ontwikkelde 'compoze blokken' waarmee mensen zelf eenvoudig en goedkoop een huis kunnen bouwen. In RTL Late Night vertelde hij aan Umberto Tan dat hij er vooral arme landen mee wilde helpen. Na een paar dagen trok Shandrik Elodia zelf de stekker uit de crowdfundingsactie. "Het idee was te spontaan en onvoldoende voorbereid", zegt Van de Water. Shandrick was 'hot' als buschauffeur, niet als industrieel ontwerper en daardoor klopte zijn verhaal niet."
Het bevestigt volgens Micha van de Water hoe belangrijk een goede voorbereiding is. “Je moet een verhaal goed en eerlijk in de wereld zetten, zegt hij. “Duidelijk maken waarom wat jij doet belangrijk is. Een bankmedewerker kun je misschien misleiden met een geflatteerd verhaal, gewone mensen niet. De crowd laat zich niet voor de gek houden."
Crowdfunding is vertellen wat je doet, zichtbaar maken waar je mee bezig bent. “Vaak gaat het niet eens om geld maar om kennis en een netwerk. 'Ik kan je wel helpen met de publiciteit of het opstellen van een begroting', ook dat is belangrijk. Iemand die je helpt, zal meteen jouw ambassadeur zijn."
Hype2017 wordt een cruciaal jaar, zegt Van de Water. De vraag was of crowdfunding niet op z'n retour is. “De hype is er vanaf en nu is het zaak dat crowdfunding een plek gaat vinden in de markt. Toen het begon, was het rebels, tegendraads. Daarna gingen te veel keurige en zakelijke bankierstypes zich ermee bemoeien. Op dit moment is er regelgeving rond crowdfunding in de maak." Op zichzelf een goede zaak, vindt hij. "Maar het gevaar is dat het starten van een crowdfundingsactie straks meer papierwerk vergt dat een aanvraag bij een bank."
Hij voorziet dat crowdfunding een onderdeel van stapelfinanciering wordt. “Een deel haal je bij de bank, een deel uit eigen vermogen en een deel van de crowd." Of crowdfunding wordt dé manier om een idee in de markt te zetten. “Dat het een toegevoegde waarde heeft, daar geloof ik heilig in."