Nieuws Actueel

Project ZomerOndernemer in Goes levert 'leuke' producten op

Een stoomcursus mag je het met recht noemen. In het project ZomerOndernemer zetten twintig Zeeuwse jongeren de afgelopen maand een eigen bedrijfje op. Natuurlijk met hulp van deskundigen. Zo'n vingeroefening levert leuke producten op, bleek gisteren tijdens de slotbijeenkomst in Goes, schrijft PZC.

Frank Balkenende | Foto: Thinkstock 30 augustus 2016

Ondernemers Thinkstock

Marica Balk (21) uit IJzendijke, die 'internationale lifestyle' studeert in Tilburg, bedacht een maaltijdbox voor senioren. 'Brij' heet haar Hello Fresh-variant. "Uit onderzoek blijkt dat ouderen ondervoed raken omdat het eten niet smakelijk oogt en ook niet lekker is. Daar wil ik met Brij iets aan doen." Meer kleur op het bord, dat in de Brij-box trouwens van aardewerk is. Ze levert drie varianten: kant en klaar, eentje die de klant deels zelf moet bereiden en een verrassingsbox. Het menu wil ze met ouderen samenstellen. "Ik ga in IJzendijke een test doen. Een kwart van de bevolking in Zeeuws-Vlaanderen is 65-plus, dus een prima proefgebied. Mijn doel is hierop af te studeren."

Klant is koning

Zijn vader tipte hem voor het project ZomerOndernemer. Sem van Elsen (15) uit Middelburg heeft een drone, maar deed er weinig mee. "Ik drijf nu Phodrone, een bedrijf dat met drones luchtfotografie voor bedrijven kan verzorgen. Daarvoor heb ik zelf een website gebouwd. Ik weet niet of dit echt een boterham oplevert. Voorlopig zet ik mijn kaarten op een IT-studie. Wat ik heb geleerd? Dat de klant koning is."

Sprong in bedrijfsleven

Megan Simpelaar (17), Selena Bregonje (16) en Bente Deveneijns (17), de sport-K3 van het Zwin College in Oostburg, springen letterlijk het bedrijfsleven in. "Met de Jump It proberen we mensen aan het touwtje springen te krijgen. We kopen de springtouwen in en vervolgens customizen we ze, onder meer met een brandmerk. Touwtje springen is gezond. In een kwartiertje verbrand je net zoveel calorieën als in anderhalf uur hardlopen. Het bespaart dus ook nog eens tijd." 'En het is goedkoop', vullen ze als volleerde verkopers aan. "Voor 12,50 euro ben je klaar. Dat is toch een schijntje vergeleken met je sportschoolabonnement?"