Nieuws Actueel

Prosus grote winnaar op verder herstellend Damrak

Techinvesteerder Prosus was maandag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs, die opnieuw een stevig herstel liet zien. De investeerder in bedrijven als Delivery Hero, Autotrader, Goodhabbitz, BUX en GoStudent maakte de resultaten over het afgelopen boekjaar bekend en kondigde aan eigen aandelen te gaan inkopen.

ANP 27 juni 2022

ANP270622101 1

De stemming op de beurzen in Europa was eveneens positief. De hoop dat de inflatie mogelijk zijn piek heeft bereikt, zorgde ervoor dat de vrees voor renteverhogingen door centrale banken wat minder is geworden. Later deze week wordt ook meer duidelijk over de inflatie als Europees statistiekbureau Eurostat met nieuwe cijfers over de geldontwaarding komt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2 procent hoger op 673,44 punten. Vrijdag kreeg de hoofdindex er al 3,8 procent bij. De MidKap klom 1,3 procent met 14 punten tot 925. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,9 procent.

ASMI

Prosus was koploper in de AEX met een plus van bijna 15 procent. De investeerder zag het voorbije boekjaar de omzet met bijna een kwart toenemen. Verder maakte Prosus bekend dat het een miljardenbelang heeft verkocht in de Chinese webwinkel JD.com. Daarnaast gaat het bedrijf een deel van zijn aandelen van het Chinese Tencent van de hand doen, waar het een aanzienlijk belang in heeft. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor een aandeleninkoopprogramma.

Andere sterke stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak waren chipbedrijf ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, met winsten van dik 3 procent. Speciaalchemieconcern DSM, verlichtingsbedrijf Signify, platenlabel UMG en zorgtechnologieconcern Philips wonnen rond de 2 procent. Uitzender Randstad (min 1,5 procent) kampte met een verkoopadvies door Morgan Stanley en voerde de schaarse dalers aan.

Ryanair

De luchtvaartsector bleef in de belangstelling staan. De Ierse prijsvechter Ryanair steeg 1 procent in Dublin. Stakingen door personeel hebben dit weekend maar beperkt effect gehad op de vluchtschema's, aldus de maatschappij. Volgens Ryanair heeft 2 procent van de vluchten hinder ondervonden van de acties. Verder blijft de situatie op veel luchthavens in Europa nijpend door de aanhoudende personeelstekorten. In Amsterdam won Air France-KLM 2 procent.

De euro was 1,0578 dollar waard tegen 1,0550 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 107,27 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 112,96 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws