Nieuws Actueel

Prosus hard omlaag op negatief Damrak

De koersenborden op het Damrak waren dinsdag roodgekleurd, net zoals dat op de overige Europese beurzen het geval was. Prosus (min 5,3 procent) was de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Dat had te maken met forse koersverliezen in de Chinese techsector, waar de techinvesteerder grote belangen in heeft.

ANP 9 mei 2023

ANP090523185 1

Bij de middelgrote bedrijven moest OCI (min 2,5 procent) het ontgelden na tegenvallende resultaten van de kunstmestproducent. Beleggers namen daarnaast weinig risico in afwachting van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt.

De Federal Reserve verhoogde vorige week nog de rente in de strijd tegen de inflatie, maar liet daarbij wel doorschemeren dat het mogelijk de laatste verhoging zou zijn. Beleggers hopen dan ook dat de inflatie verder is afgekoeld zodat de Fed inderdaad de renteverhogingen kan pauzeren.

AEX

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, verloor 0,6 procent op 748,38 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 926,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

De stijgers in de AEX waren duidelijk in de minderheid. De informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX gingen aan kop, met plussen van bijna 3 procent.

Philips

Philips daalde 0,5 procent. Het zorgtechnologiebedrijf hield zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en kreeg veel vragen en kritiek over onder meer de affaire met zijn slaapapneu-apparaten, die het bedrijf veel geld kost.

Kendrion ging 7,5 procent onderuit. De producent van elektromagnetische componenten zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen tot een recordniveau, maar de winst nam wel af. Ook blijven de economische vooruitzichten volgens het bedrijf zeer onvoorspelbaar.

De euro en olie

De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,1022 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 72,10 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder op 75,91 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws