Nieuws Actueel

Prothese-expert: ‘Als je op winst wilt draaien, red je het niet’

Was een prothese vroeger niets meer dan een mepledemaat dat er maar een beetje bij hing, vandaag de dag is orthopedisch instrumentmaker een hightechberoep.

Dennis Rijsbergen en Henk van de Voorde | Foto: Felice Buonadonna 16 juli 2016

Prothese expert felice buonadonna

Een computergestuurde knie waarmee de patiënt soepeler en eenvoudiger loopt, is slechts een van de huzarenstukjes van Gardeslen Orthopaedie uit Goes. ,,De voortschrijdende technologie heeft veel veranderd,’’ stelt Joery Gardeslen (42). In maart was de officiële opening van zijn vernieuwde pand, eind mei gevolgd door een open dag.

ProthesesZijn bedrijf ontzorgt al ruim 30 jaar patiënten, ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen met been- en armprotheses, orthopedische korsetten, braces, orthesen en steunzolen. Creatief en strak Behalve over volwassenen, veelal ouderen, ontfermt Joery zich ook over kinderen, bijvoorbeeld bij spasticiteit. Daarnaast kloppen er regelmatig geblesseerde sporters aan.

Maatwerk en organisatieJoery nam tien jaar geleden het bedrijf van zijn ouders Marcel en Nelly Gardeslen over. Zijn vader is een echte techneut, die altijd met creatieve oplossingen komt, zijn moeder van discipline en planning. Een juiste balans tussen creatief maatwerk en een strakke organisatie leidde tot een stabiel en gezond bedrijf. Onder leiding van Joery en zijn kompaan Richard Valkenburg (40) is Gardeslen Orthopaedie nu groeiende.

Joery en Richard zijn compagnons, maar ook goede vrienden en buren in Hoogerheide. Hoewel ook Joery in de eerste plaats business wil genereren, zijn persoonlijke betrokkenheid en sociale cohesie nooit uit het oog verloren. De orthopedisch instrumentmaker spreekt daarom liever over ‘patiënt’, dan het meer zakelijke ‘cliënt’

Winst,,We staan mensen zo goed mogelijk bij met het verwerken van trauma’s. Als je puur op winst wilt draaien, red je het niet in dit vak. Medische hulpmiddelen moeten periodiek gecontroleerd, bijgesteld of vervangen worden, dus met veel mensen bouwen we langdurige relaties op.’’

VakwerkIn de gezondheidszorg dreigt het echte vakwerk ten onder te gaan aan de toenemende bureaucratie vanuit de zorgverzekeraars en de overheid. Het is een veelgehoorde noodkreet die ook Joery en Richard willen uiten. ,,De zorgverzekeraars bezuinigen steeds meer, waardoor de kwaliteit in de gezondheidszorg onder druk komt te staan. In onze zoektocht naar goedkopere alternatieven gaan we creatief te werk,’’ zegt directeur Richard.

Maar orthopedie blijft maatwerk. Richard: ,,Ieder mens is tenslotte uniek. Vandaar dat onze medewerkers veel vrijheid genieten. Het maatwerk varieert van eenvoudige polsspalkjes tot gecompliceerde arm- of beenprothesen. Zorgverzekeraars werken echter opmerkelijk verschillend. Van de een krijgen we een veel lagere vergoeding dan van de ander. Aan sommige hulpmiddelen verdienen we daardoor zelfs niks.’’