Nieuws Actueel

Studenten HAN Hogeschool succesvol met ‘Beweegboek’

‘Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen.’ Met deze slogan promoot een groep tweedejaars studenten sportkunde van de HAN hun beweegboek ‘Iedereen beweegt’. Het boek en concept is goed voor de publieksprijs bij de verkiezing Student Company van het Jaar 2019, een jaarlijks initiatief van de stichting Jong Ondernemen. De belangstelling voor het boek is groot en de studenten zijn zelfs nu al bezig met een vervolg.

Miranda Coehoorn | Foto: Jostijn Ligtvoet 27 juni 2019

JO Finale Publiekslieveling

,,Ongelooflijk leerzaam en superleuk te ervaren dat je met een groep van zeven studenten die elkaar nog niet zo heel goed kennen een supergaaf product kunt maken.” Via Skype licht Nienke te Molder, ‘vertegenwoordiger marketing en sales’ ons met het grootste deel van de groep hun product toe. ‘Algemeen directeur’ Ramon Bulkens: ,,Er was weinig motivatie nodig, we hebben met veel enthousiasme samengewerkt en zijn hartstikke trots op de prijs van Publiekslieveling 2019. En we zijn al druk bezig met het vervolg.”

Bewegen is voor sportstudenten een must, maar niet iedereen kan dat even gemakkelijk. Als onderdeel van het studiekeuzedeel Jong Ondernemen, ontwikkelden de sportkunde-studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) daarom een beweegconcept voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Te Molder: ,,In het beweegboek staan Job en Sterre, twee kinderen die 45 beweegspellen uitbeelden. Het idee was om kinderen met een verstandelijke beperking zelfstandig aan het bewegen te krijgen. Daarom wilden we het zo eenvoudig mogelijk maken. Door onze stages hadden we al wel affiniteit met de doelgroep. Na heel veel brainstormen en nadat we alle ideeën hadden uitgewerkt op grote vellen, kwamen we op het beweegboek.”

Lees ook: Dit zijn de beste studentondernemers van Nederland

Illustraties

In het beweegboek staan prachtige illustraties met duidelijke uitleg. ,,Van tevoren hadden we marktonderzoek gedaan. Alles wat er op de beweegmarkt is voor kinderen, bleek eigenlijk gemaakt voor de begeleiders. Wij wilden iets dat de kinderen zelf konden gaan doen. Daarom is het boek mooi geïllustreerd en worden de spellen uitgelegd door Job en Sterre. De illustraties zijn gemaakt door stagiaires van Het Technovium, wij hebben de schetsen aangeleverd en die hebben zij op de computer uitgewerkt. De rest van de vormgeving hebben deze vier stagiaires ook gedaan.”

De belangstelling voor het boek is groot, bleek uit de stageplaatsen waar de studenten prototypes van het boek uitprobeerden. Arthur Raijmakers, rechterhand van de algemeen directeur: ,,Behalve voor kinderen met een verstandelijke beperking hebben we het ook gebruikt bij een sportdag van een BSO. Daar waren de begeleiders en de kinderen heel enthousiast. De kinderen gingen er gelijk mee aan de slag. De BSO heeft zelfs een aantal exemplaren besteld. Daardoor is inmiddels de doelgroep van het boek verbreed naar alle kinderen en is halverwege de naam van ons concept aangepast van Onbeperkt Bewegen naar Iedereen Beweegt.”

Aandeelhouders

Om het boek daadwerkelijk te kunnen laten drukken moesten de studenten ook nadenken over het werven van fondsen om dat te kunnen doen. Ype Faber, ‘productie en inkoop’ en Marieke Kistemaker, ‘financieel directeur’: ,,We hebben in overleg met de drukker het goede papier uitgezocht en de kleuren vastgesteld. We wilden het boek echt laten drukken en daarom zijn we zijn op zoek gegaan naar aandeelhouders. Behalve ouders waren er ook anderen die zich daarvoor inschreven. Uiteindelijk hebben we 81 aandelen verkocht en door middel van pre-order konden we de eerste 200 boeken ook echt produceren.”

Luuk van de Worp nam personeelszaken voor zijn rekening. ,,Ik moest het moreel hooghouden en zorgen dat we optimaal bleven presteren. Maar dat ging eigenlijk vanzelf, we hebben het samen gedaan. Het was heel leerzaam om met tegenslagen om te leren gaan, zorgen dat je goed blijft samenwerken, ondanks alles toch de deadline halen. Het is allemaal gelukt.”

Lees ook: Jari (23) gaat met prijswinnend STRAPD sokkenmarkt op zijn kop zetten

Inmiddels is de groep studenten bezig met een vervolg. Al moet daarvoor ook het een en ander worden afgestemd, immers de schoolopleiding loopt intussen door. ‘Algemeen directeur’ Ramon Bulkens ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet: ,,Het mooie van ons product is dat kinderen er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Het vergroot de autonomie en sluit aan bij het onderwijs. We zijn nu bezig om het boek uit te breiden met leskaarten, zodat meerdere kinderen tegelijk met de spellen uit het boek aan de slag kunnen. Het allermooiste zou zijn als we ook de poppetjes Job en Sterre in het echt geproduceerd krijgen. Die maken het nog tastbaarder.”

Geïnteresseerd in het boek ‘Iedereen Beweegt’? Er zijn nog enkele exemplaren te koop. Stuur een mailtje naar: iedereenbeweegt@outlook.com.

Behalve voor kinderen met een verstandelijke beperking hebben we het ook gebruikt bij een sportdag van een BSO. Daar waren de begeleiders en de kinderen heel enthousiast.