Nieuws Actueel

Puttense pomphouder snapt het niet meer

Aalt Pieper van het gelijknamige tankstation in Putten snapt er niets van dat hij zijn prijzenbord langs de Nijkerkerstraat van de gemeente moet weghalen. "Voor dat bord is in 1967 door de provincie een vergunning afgegeven. Dan fietst er nu iemand langs die het niet mooi vindt en moet het ineens weg?", zegt hij tegen De Stentor.

Sacha Wunderink 19 februari 2016

Aaltpieperpomphouder1065

Pieper geeft direct toe dat de tand des tijds het bord geen goed heeft gedaan. "Ik was al bezig met een nieuw bord. Dat maak ik zelf. Heel mooi, met digitale cijfers. Kost me 13.000 euro." Met zijn provinciale vergunning had Pieper niet het idee dat er een probleem is. "Ik had begrepen dat door een nieuwe wet ik dit via de gemeente moest regelen. Dus heb ik daar een aanvraag gedaan."

Beplanting

Dat hij van de gemeente een afwijzing zou krijgen had hij niet verwacht. De gemeente ziet het bord, direct in het zicht langs een belangrijke doorgaande toegangsweg, als aantasting van het landelijk karakter. Om de ondernemer tegemoet te komen, wil de gemeente voor plaatsing van het bord 'ter compensatie een stuk ruimtelijke winst'. Dat laatste in de vorm van een beplanting die het tankstation aan de Broekermolenweg aan het zicht onttrekt.

"Ik moet de hele pomp in het bos verstoppen om een bordje te mogen neerzetten", reageert Pieper verbolgen. "Als ik dat prijzenbord niet meer mag hebben, kan ik het tankstation wel opdoeken. Voor de wet ben ik zelfs verplicht mijn prijzen kenbaar te maken."

Geen meerwaardeDat laatste kan volgens de gemeente opgelost worden op een plek nabij de pomp. Maar daar ziet Pieper geen meerwaarde in. "Mensen met een lege tank, willen geattendeerd worden op een pomp. Mijn tankstation is vanaf de doorgaande weg niet (goed) te zien. Als ze eenmaal voorbij zijn gereden, draaien ze echt niet meer om."

Pieper legt zich er niet zomaar bij neer. "Ik heb de provincie gevraagd hoe het met die vergunning zit. Daar gaan ze het uitzoeken. In de vergunning staat dat het bord tussen Putten en Nijkerk mag worden geplaatst. Dus niet eens precies waar. Ik weet wel dat mijn vader destijds ook veel gezeik heeft gehad. Hij is er twee jaar mee bezig geweest, maar heeft het wel voor elkaar gekregen." Zolang er geen uitsluitsel is, laat Pieper zijn huidige prijzenbord staan. Het nieuwe exemplaar blijft voorlopig op zolder liggen. Of zijn buurman, op wiens grond het bord staat, daar akkoord mee gaat is nog niet duidelijk. "Omdat het op zijn grond staat, gaat de eventuele dwangsom van de gemeente ook daar heen. Daar zit hij natuurlijk niet op te wachten. Inmiddels heb ik zelf ook grond waar het bord eventueel naar toe kan. Maar ik wacht eerst af, wat de provincie zegt," besluit Pieper.