Dit blijkt uit PwC’s vierde editie van de Bijzonder Beheer Barometer. Het aantal faillissementen neemt sinds begin 2022 weer elk kwartaal toe en die trend houdt aan volgens 69 procent van het panel van herstructureringsexperts.
Het belang van de openstaande coronaschuld neemt wel af, de ruime meerderheid (71 procent) van de respondenten geeft nu aan dat een verouderd bedrijfsmodel een van de belangrijkste kernoorzaken is voor de instroom van nieuwe bijzonder beheer dossiers.
Ontwikkelingen AI, klimaat en wet- en regelgeving
Volgens Edwin van Wijngaarden, herstructureringsexpert en partner bij PwC, is verandering een van de weinige constante factoren waar een bedrijf continu op in moet spelen. ,,Onder andere ontwikkelingen op het gebied van AI, klimaat en nieuwe wet- en regelgeving vragen om effectief leiderschap en benadrukken het belang van een sterke executiekracht van de onderneming. Volgens het panel zijn dit ook de belangrijkste factoren voor het maken van een succesvolle turnaround.”
Eenmaal in de problemen blijven de meeste Nederlandse bedrijven (51 procent) tussen twee en drie jaar onder intensief toezicht.
Vooral retail en groothandel hard geraakt
Naast coronaschulden hebben aanhoudende inflatie, hoge financieringslasten en geopolitieke spanningen grote impact op de financiële stabiliteit van bedrijven. Vooral de retail en groothandel wordt hard geraakt. Door uitdagingen zoals dalende koopkracht en hoge personeelskosten verwacht 85 procent van het panel dat deze sector een van de sectoren met de hoogste instroom van bijzonder beheer dossiers zal zijn. Na retail en groothandel volgt de energie-intensieve industrie met 40 procent.
Proces van ‘creatieve destructie’ vertraagd
,,Ook al neemt het aantal faillissementen weer toe, het huidige niveau is nog altijd laag”, verduidelijkt Van Wijngaarden. ,,Door de coronasteun die veel bedrijven ontvingen is het proces van zogenaamde ‘creatieve destructie’ vertraagd. Dit is het proces waarbij verouderde activiteiten en bedrijfsmodellen plaatsmaken voor innovatie en groei. Faillissementen hebben ook een nuttige rol in het verdelen van schaarse middelen, zoals arbeid en kapitaal, naar waar het rendement het hoogste is.”
Dat een toename van faillissementen en instroom van bijzonder beheer dossiers verwacht wordt kan daarom ook positieve gevolgen hebben. ,,Ondanks de enorm vervelende impact op direct betrokkenen, kan een geordend faillissement soms de beste optie zijn. Door tekorten aan arbeid, land, stikstofruimte en netcapaciteit is er voor gezonde, innovatieve bedrijven minder groeiruimte. Meer dynamiek helpt om laagproductieve bedrijfsactiviteiten af te bouwen en de vrijgekomen middelen anders in te zetten”, aldus Van Wijngaarden.
Lees ook: Boost voor winkelgebieden met 22 miljoen euro steun, kansen voor ondernemers
Bekijk hier de voorwaarden.