Nieuws Actueel

Raalte wil 'nieuw' kringloopbedrijf

Kringloopbedrijf in Raalte moet nog duurzamer werken en meer werkplekken bieden voor wsw'ers.

Benny Koerhuis 19 februari 2016

Rommelmarkt pixabay 1

Het kringloopbedrijf in Raalte moet nieuwe activiteiten ontwikkelen. Daardoor kunnen meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk worden geholpen bij de kringloop. Dat zijn doelstellingen die de gemeente Raalte nastreeft bij de aanbesteding van het kringloopbedrijf.

Voorbeeld is een repaircafé waar Raaltenaren langs kunnen komen om onder het genot van een kopje koffie en onder deskundige leiding een apparaat te repareren. Ook het demonteren van afgeschreven meubilair en apparatuur is zo'n nieuwe activiteit. Herbruikbare materialen, zoals planken en losse onderdelen, kunnen vervolgens worden verkocht.

2SwitchHet bestaande kringloopbedrijf, gevestigd aan de Heesweg op het Raalter bedrijventerrein de Zegge, is 2Switch. Die instelling heeft negen vestigingen in Overijssel en Gelderland. 2Switch had tot eind vorig jaar een zogeheten dienstverleningsovereenkomst met de regionale afvalverwerker Rova om het kringloopbedrijf voor de gemeente Raalte te verzorgen. Er is echter nog geen nieuwe overeenkomst gesloten, omdat het Raalter college van B en W wil dat 2Switch beter gaat scoren op het gebied van duurzaamheid, en ook meer doet aan 'participatie' door meer werkplekken te bieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

,,Raalte verzorgt sinds 1 januari zelf de sociale werkvoorziening'', vertelt wethouder Frank Niens. ,,Er zouden ook meer wsw'ers in het kringloopbedrijf moeten kunnen werken.''

DoelenDe milieuwethouder vindt het ook belangrijk dat het kringloopbedrijf een hoger percentage haalt van hergebruik van ingeleverde materialen. Dat percentage voor 2Switch is 75 procent, maar in omringende gemeenten halen kringloopbedrijven percentages van 90 en hoger. Rova is ook bezig met het maken van een bestek voor kringloopbedrijven in Amersfoort en Kampen. Raalte sluit daar bij aan, en wil ook zelf doelen stellen.

Tijdens de aanbesteding zet 2Switch de kringloopwinkel in Raalte onder de oude voorwaarden voort, in elk geval voor het eerste halfjaar en mogelijk langer. Uiterlijk op 1 januari 2017 moet een nieuw of vernieuwd kringloopbedrijf van start gaan in Raalte.

Het Raalter college heeft de wensen van de gemeente ook besproken met het huidige kringloopbedrijf. 2Switch kan straks ook meedoen met de aanbesteding, benadrukt Niens. Gemeente denkt aan repaircafé waar Raaltenaren apparaat kunnen of laten repareren.

Foto: Pixabay