Nieuws Actueel

Radiofanaat claimt eigen stukje radio

69 jaar is hij. Zijn leven lang al 'radio-fanaat' en mogelijk na de zomer eigenaar van zijn eigen middengolf-zender. Dick Offringa uit Emmeloord heeft een aanvraag ingediend voor 'Radio Emmeloord'. Deze week hoort hij of zijn zender er echt komt, schrijft De Stentor.

Sander Lindenburg | Foto: Freddy Schinkel 12 juli 2016

Offringaradio

Hij is een van de tientallen hobbyisten die sinds mei dit jaar als particulier een eigen stukje van de 'in mootjes gehakte' middengolffrequenties van Nederland claimt. Elke zender mag maximaal een gebied van 30 kilometer in doorsnee bestrijken. Er zijn op dit moment twintig vergunningen verstrekt. Radio-liefhebbers uit Apeldoorn, Zeewolde, Deventer en Dedemsvaart hebben al een vergunning, Offringa hoopt dat hij deze week de volgende is toestemming krijgt.

Heldenverhalen

De liefde voor radio spat van de website die Dick (Offringa.nl) al 20 jaar bijhoudt. Heldenverhalen van zenders als Radio Luxemburg, Radio Veronica en Radio Noordzee worden er gelardeerd met historische zwartwitfoto's. Opgegroeid met het gekraak en geruis, dat zo eigen is aan deze radioband, heeft hij nu het plan om een zender te beginnen met 'rocknummers uit de jaren 60 en 70'. Volgens de huidige wetgeving mag dat. Er is geen verplichting qua formule: Dat kan gaan van non-stop muziek tot godsdienstige uitzendingen.

Roeping

Voor elke locatie geldt: Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dus iedereen met een 'roeping' kan zijn eigen lokale omroep beginnen, die in ieder geval via oudere autoradio's met het knopje AM nog te ontvangen zijn. Maar daarvoor is wel geld nodig. Offringa rekent op 2500 euro voor het eerste jaar, plus nog onduidelijke kosten voor Buma/Stemra voor de muziekrechten. "Maar omdat het een vergunning is voor een commerciële omroep mag ik er advertenties in verkopen, dus misschien dat ik daarmee wat van mijn kosten terugverdienen."

De kosten voor een eigen middengolfradiostation volgens de Emmeloorder: "Een zender kost me 1250 euro, een antenne 250 euro, en verder moet jaarlijks 400 euro aan het Commissariaat voor de Media betaald worden en 500 euro aan het Agentschap Telecom. Buma/Stemra rekent 12 cent per huishouden. Dat heeft dus te maken met hoe dichtbevolkt het gebied is waarin je uitzendt."

De keuze voor rock uit de vorige eeuw voor zijn zender is een logische zegt Offringa. "Het zullen immers vooral 50-plussers zijn die een gevoel hebben bij deze frequentie. Het is wel heel spannend, want wie kun je nu nog boeien met middengolf?"