Nieuws Actueel

RAI Vereniging: verhoging bpm maakt zuinige auto 'onbetaalbaar'

Brancheorganisatie RAI Vereniging maakt zich "grote zorgen" over voorstellen in het adviesrapport van ambtenaren over het klimaatbeleid aan verantwoordelijk minister Rob Jetten. "Als het kabinet kiest voor het beboeten van auto’s met een verbrandingsmotor en tegelijkertijd elektrische voertuigen niet stimuleert, wordt autorijden voor veel mensen onbetaalbaar", concludeert de vereniging die de belangen behartigt van autofabrikanten en -importeurs.

ANP 14 maart 2023

ANP140323186 1

De commissie van ambtenaren, onder leiding van AFM-baas Laura van Geest, wil onder meer de aanschafbelasting (bpm) op auto's met een verbrandingsmotor fors gaan verhogen. Maar volgens de RAI Vereniging is dit voorstel contraproductief. "Een hogere aanschafbelasting maakt schone en zuinige auto’s onbetaalbaar. Daardoor zullen automobilisten langer blijven doorrijden in hun huidige auto en is er een extra stimulans voor het importeren van gebruikte, meer vervuilende auto’s uit het buitenland", stelt de belangenorganisatie.

De RAI onderstreept dat betaalbare mobiliteit een basisbehoefte voor iedereen is, naast voeding, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Ook stelt de branchevereniging dat het versneld vergroenen van mobiliteit alleen mogelijk is met financiële prikkels. "Naast normeren en beprijzen is stimuleren ook nodig om een snelle, succesvolle transitie naar nul-emissie auto’s te realiseren. Alleen dan komt ‘betaalbaar nul-emissie rijden’ binnen handbereik van zowel zakelijke- als privérijders", aldus de RAI.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws