Nieuws Actueel

Rasoptimist Dick de Wit draagt de sleutel over

Harrie van Opstal | Foto: Rianne den Balvert 4 januari 2016

De Wit Fietsenmaker

Dick de Wit, misschien wel Woerdens bekendste fietsenmaker, zet een punt achter zijn werk en geeft het stokje over aan zijn oudste 'leerjongen' Rob Klok. Zijn gezondheid dwingt hem daartoe, vertelt hij in het AD. De Wit ondergaat wegens teruggekeerde prostaatkanker chemokuren en heeft daarvoor al zijn energie nodig.

Of het afscheid van het familiebedrijf pijn doet? Natuurlijk wel, maar fietsenmaker Dick de Wit (64) heeft zich er het afgelopen jaar al op voorbereid. En zijn eigen gezondheid gaat nu vóór. "Ik beleef het leven heel intens."

Hij heeft zich altijd door tegenslagen heen geslagen, van jongs af aan. Hij was net 18 toen hij in 1968 in het bedrijf van zijn vader Rinus de Wit aan de slag mocht gaan. "Daarvóór was ik een jaar in de kost als 'voluntair' bij fietsenmaker Jan Eertink in Nijverdal. Een bewuste keuze van m'n vader; hij kon er niet tegen dat hij tijdens mijn leerjaren in de zaak mij de les zou moeten lezen."

R. de Wit's Rijwielhandel"Ik was nog geen twee maanden aan de slag toen mijn vader overleed. Gelukkig wilde mijn opa, die als technicus bij het Werkspoor actief was, bijspringen. Mijn moeder was zeer kundig in de boekhouding en nam dat deel onder haar hoede. Toch hebben we het maar ternauwernood gered; we werden een tijdlang door de kerk met 200 gulden per maand ondersteund."

Het is de reden dat de fietsenzaak van Dick steeds de benaming R. de Wit's Rijwielhandel heeft gedragen. "Puur uit piëteit met mijn vader." In 1971 leerde hij zijn latere vrouw Ria kennen. Vooral de jaren '90 waren volgens De Wit 'gouden jaren' en hij waagde de sprong naar een tweede vestiging in Molenvliet. Dat werd in 2004 de hoofdvestiging toen De Wit de winkel en werkplaats aan de Prinsenlaan sloot.

GezondheidMaar in die tijd werd hij wel voor het eerst met zijn eigen gezondheid geconfronteerd; De Wit werd in 1992 gevloerd door een bacteriële aandoening, de multiple organ failure. "Twee van de drie mensen die dat krijgen, kunnen het niet navertellen. Dokter Jongejan heeft me later verteld dat mijn hart me erdoorheen heeft gehaald. Het heeft anderhalf tot twee uur lang 200 geslagen. Vergelijkbaar met een sporter die zes keer de marathon loopt."

Hij kwam er bovenop, maar kreeg vier jaar later opnieuw een klap te verwerken; zijn echtgenote overleed, net 44 jaar oud. Dat hij kort na de begrafenis alweer in de fietsenzaak stond, werd hem her en der wel kwalijk genomen. "Maar weet je, als ik mij er lekker bij voel om aan het werk te gaan, dan doe ik dat. Met mensen omgaan, afleiding hebben. Ik ben een echt mensen-mens. Eigenlijk dus even de situatie vergeten. Ik hou er ook niet van om zielig te doen."

Gaat niet lekkerDat bij hem in 2011 prostaatkanker werd geconstateerd die na aanvankelijk succesvolle bestrijding terugkwam, zette hem wel aan het denken. Al langere tijd had De Wit tegen Klok gezegd: "Jij bent mijn opvolger." Klok hield dat in eerste instantie wat af, tot hij in mei 2015 tegen De Wit zei: "Het gaat niet lekker hè."

De Wit: "Dat klopte wel. Ik was maar een halfje van wat ik was. Dus toen viel het besluit dat Rob de zaak als Bike Totaal Woerden overneemt. Enerzijds doet het wel pijn om op deze manier de zaak te verlaten. Anderzijds is door mijn ziekte het zakelijke wat op de achtergrond geraakt. Die tijding van kanker loopt door mijn leven heen. Afgelopen kerst bij voorbeeld heb ik heel intens gevierd. Maar ach, anderzijds blijf ik een mannetje van de humor. Als een klant lachend de winkel uitgaat, ben ik tevreden."