Nieuws Actueel
Rasoptimist Rutte op bezoek in groeiregio

Bij het Amerikaanse bedrijf Flowserve in Roosendaal heerst gisterochtend een opgewonden sfeer. Het bedrijf krijgt bezoek van minister-president Mark Rutte en commissaris van de Koning Wim van de Donk. Het bezoek staat in het teken van de innovatieve maakindustrie, een sector waarin West-Brabant aan kracht wint.
Flowserve is een toonaangevende producent van industriële pompen, afsluiters en asafdichtingen. Het bedrijf heeft in Nederland zes vestigingen, waarvan die in Etten-Leur de grootste is. "In Roosendaal maken we onderdelen voor de pompen die in Etten-Leur worden geproduceerd”, zegt directeur Nick Schillemans. Wereldwijd heeft Flowserve meer dan 18.000 medewerkers. Het hoofdkantoor zit in Dallas.
Weinig concurrentiePremier Rutte heeft een overvolle agenda nu Nederland voor een half jaar de kar trekt in de Europese Unie, maar toch neemt hij ruim de tijd voor zijn bezoeken aan Flowserve en Metrical in Halsteren. Geïnteresseerd laat hij zich voorlichten door directeur Schillemans en medewerkers van Flowserve. Schillemans: "We produceren hier voor Afrika, het Midden-Oosten en voor Europa. We verlenen ook service en doen reparaties. Flowserve maakt specifieke onderdelen voor specifieke machines. De volumes zijn klein waardoor wij weinig concurrentie ondervinden van de lagelonenlanden.”
Sterke groeiDat specialistische is volgens premier Rutte de kracht van de West-Brabantse maakindustrie. "De groei ligt dit jaar boven de 3 procent. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde. Er is veel innovatie, de maakindustrie draait goed en de logistieke sector is sterk.” Dat het succes van de sterk geautomatiseerde innovatieve maakindustrie niet al het verlies aan banen kan compenseren, baart Rutte niet direct grote zorgen. "De sterke economische groei in West-Brabant is goed voor de werkgelegenheid”, zegt hij in een snelle tussenzin.
OptimismeCommissaris Wim van de Donk kan zich wel vinden in het positivisme van Rutte. "Er verdwijnen dingen en er komen weer dingen bij. Zo gaat het nu eenmaal in het leven. Veel mensen die hun baan verloren door de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom hebben toch weer werk gevonden. De maakindustrie is ook zonder innovatie van belang. Je kunt pas innoveren als je kunt maken.” Het optimisme en vriendelijke karakter van Rutte werken aanstekelijk. Ook bij Metrical laten medewerkers enthousiast zien waar ze mee bezig zijn. Erwin de Koning toont een boorhouder voordat deze volautomatisch en in recordtempo wordt gelast. "Het gaat zo snel dat de houder direct weer is afgekoeld”, zegt De Koning tegen Rutte terwijl hij de premier aan de houder laat voelen. Rutte bevestigt dat met zijn welbekende glimlach.
SouvenirMetrical produceert boorhouders voor diamantboren en exporteert wereldwijd. Directeur Ben ter Bogt kan zijn geluk niet op met het hoge bezoek. "Het vestigt de aandacht op ons”, zegt hij. Rutte heeft een rotsvast vertrouwen in de innovatieve maakindustrie. Slim produceren heeft de toekomst, vindt hij. "Door samen te werken kunnen bedrijven veel bereiken. Er is geld genoeg.” Daarnaast is de logistieke sector volgens de premier een tweede pijler van de West-Brabantse economie. "Het is mooi dat de A4 er is gekomen. Dat is heel belangrijk voor de regio”, zegt hij. Het overheersende lawaai bij Metrical valt weg als de machines worden stilgezet. Rutte staat de camerateams van de pers te woord. Goedgemutst en hij neemt er de tijd voor. Het is alsof Europa en het vluchtelingenprobleem even niet bestaan. Bij het verlaten van de fabriek wacht hem en zijn gevolg nog een verrassingsmand vol lokale specialiteiten. Het bezoek aan West-Brabant heeft een slordige vier uur geduurd.