Nieuws Actueel

Ravenstein brouwt Brabants lekkerste bier

De ketels staan er nog geen jaar en nu al valt de stadsbrouwerij van Ravenstein in de prijzen: een zuiver geval van Wilskracht, schrijft het Brabants Dagblad.

Tom Tacken | Foto: Peter van Huijkelom 13 september 2016

Brabants Bier

Vraag Wil van Haren en Wil Princen waar hun bieren aan moeten beantwoorden en de Ravensteinse brouwers laten dit criterium vallen: 'doordrinkbaar'.

Eén is géén, luidt wat prozaïscher de verleiding die van hun vijf Wilskracht-bieren uit moet gaan. Bastion geldt sinds zondag als het pronkstuk van de stadsbrouwerij. De amberkleurige tripel van 8,5 procent werd in Hilvarenbeek uitgeroepen tot Brabants Lekkerste Bier.

Aan de wedstrijd van de drie Brabantse dagbladen deden 35 brouwers mee. Opgetrokken uit drie soorten mout en hop en gekruid met sinaasappel en koriander bleef de zoetige, lichtvoetige Bastion in de finale twee zware barleywines voor: Gerstewijn is fijn van D'n Draok uit Den Bosch en Rhodesian van Frontaal uit Breda.

Commercieel bezog"We zijn amper een jaar commercieel bezig en dan nu al zo'n enorme boost", verheugt Wil van Haren zich een dag later, omringd door slingers in het proeflokaal. Wie daar aanschuift, kijkt door een glazen wand uit op het fonkelnieuwe brouwhuis, met een capaciteit van 500 hectoliter op jaarbasis. Behoorlijke plas bier, al hoort Wilskracht nog altijd bij de microbrouwers. "We hebben de ketels in januari uit China laten komen, maar niet zonder ter plekke een keuring uit te voeren", vertelt Van Haren. "Die Chinezen schrokken wel toen we met een telescopisch spiegeltje ook de leidingen inspecteerden. Maar het zijn daar echte laskunstenaars hoor."

BrouwmeesterMet zijn microbiologische en biochemische achtergrond is Wil van Haren de brouwmeester. De andere wilskracht is van beroep communicatietrainer: "Ik help mee bij het brouwen: schoonmaken, afwegen, schroten. Maar mijn belangrijkste taak is het uitventen van het bier." Princen kan zijn borst nat maken. De bestellingen stromen sinds zondag binnen.

Voorlopig blijven de twee hun uren verdelen over het brouwen en hun reguliere banen. Van Haren verhuurt zichzelf als zzp'er: "Als procestechnoloog help ik anderen bij hun werk. Hier ga ik zelf aan de slag. Mooie afwisseling."

Oude droomTwee jaar terug ging bij Van Haren het idee rijpen om werk van een oude droom te gaan maken. "Toen ik vanuit de laboratoriumschool als zeventienjarige stage liep bij Dommelsch, leek me dat wel wat: ooit mijn eigen bier brouwen. Maar ik ging in de farmacie werken en het zou dertig jaar duren eer het Groot Zelf Bierbrouwboek van Jan van Schaik weer eens uit de kast kwam."

Tussen het putten op de golfbaan door maakte Van Haren zijn vriend warm voor het alcoholisch avontuur. De brouwerij kreeg met potten en pannen in de bijkeuken van Van Haren vleugels, totdat een veel fraaiere locatie zich aandiende: Brabants hoogste molen, die boven de Maas uit torent.

Precies op de lijn waar in vroeger dagen de vestingmuren van Ravenstein in een stervorm uitwaaierden, trok Stadsbrouwerij Wilskracht in bij de molenaar, die zelf zweert bij speltmeel. "Wij zitten beneden, maar onze moutzakken liggen boven, hoog en droog en vrij van muizen", vertelt Princen. "Met het luiwerk van de molen kunnen we de mout naar boven en beneden takelen."

AmbachtelijkheidAmbachtelijkheid blijft troef. Zo past Wilskracht bij het maischen, het mengen van de geschrote mout met warm water, na infusie ('storten') ook het aloude procédé van decoctie ('inkoken') toe. "Dat is niet energie-efficiënt, maar de smaak krijgt zo wel een gelaagdheid", weet Van Haren.

Innovatie is nu ook weer niet taboe. Niek, de zoon van Wil van Haren, gaat op het ROC in Oss van een semi-automatische vulmachine voor Wilskracht een schoolproject maken.

De familielijnen zijn sowieso kort. Over de horeca, inkoop en winkel ontfermen echtgenotes Leonie en Ineke zich. Iris, dochter van de brouwmeester, ontwierp de huisstijl en het logo. Daar springt, nogal wiedes, de Ravensteinse vesting uit naar voren.