Nieuws Actueel

Raymond Cloosterman (Rituals): Marketeer of the Year 2019

Raymond Cloosterman (54) werkte dertien jaar voor Unilever in verschillende managementrollen, totdat hij in 2000 een relatief zeker bestaan besloot in te ruilen voor een onzeker avontuur als ondernemer. In het begin was het nog maar de vraag of zijn bedrijf de kerst zou halen. Achttien jaar later is Rituals een wereldwijd merk dat alleen al in 2018 vierduizend nieuwe mensen aannam. Tijdens de Dutch Marketing Awards 2019 werd Cloosterman gekozen tot 'Marketeer of the Year', voor Michiel Muller (Picnic) en Frank Elion (VHZ).

Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg 27 maart 2019

Raymond cloosterman

"Ik heb altijd wel een stukje ondernemerschap in me gehad; op jonge leeftijd naar de grote stad, daarna in het buitenland gestudeerd en verschillende reizen gemaakt. Daarnaast zorg ik altijd dat ik iets doe wat mijn passie is. Met Rituals doe ik al sinds dag één iets dat dicht bij mijn hart ligt. Iets waarin ik geloof, dat ik zelf mede heb mogen verzinnen en wat vooral te maken heeft met de filosofie van ons merk: van gewone dingen iets bijzonders maken."

Van corporate wereld naar ondernemerschap

"Een voordeel van een groot bedrijf als Unilever is dat je veel getalenteerde mensen om je heen hebt. In mijn twaalf jaar bij Unilever heb ik me als een vis in het water gevoeld. Als je goede ideeën hebt, kun je binnen zo'n organisatie veel voor elkaar krijgen. Daarom voelde het beginnen met Rituals ook niet als een overgang van de corporate wereld naar de wereld van het ondernemen. Wel was het zo dat ik bij Unilever beschikte over een auto met chauffeur, een prachtig inkomen en alle ondersteuning die ik maar nodig had. Plotseling zaten we met drie man in een kelder vol Ikea-spulletjes op de Herengracht. Dat was wel een grote overgang: van relatieve zekerheid naar een heel onzeker bestaan, waarvan je niet wist of je de kerst ging halen. Daar moet je tegen kunnen.”

Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): 'Altijd op zoek naar beter. Geen tijd voor stilstand'

Bereikbare luxe

"Aan het fundament van Rituals staan verschillende nieuwe inzichten. Eentje daarvan heb ik spelenderwijs ontdekt. Al reizende kwam ik op de verschillende rituelen en verhalen die de inspiratie vormen voor de collecties en producten. Daarbij gaat het vooral om aandacht besteden aan de kleine dingen. De producten helpen je dan ook om te genieten van de kleine dingen in het leven. Ze helpen je een stapje terug te doen. Zo is het idee ontstaan om van routines weer kleine rituelen te maken. Dit is wezenlijk, ook vandaag nog. Mijn vraag was ook of ik de wereld van luxe bereikbaar kon maken voor elke dag. Daarbij ben ik geïnspireerd geraakt door Zara, dat vanaf de jaren tachtig in de mode een hele wereld van luxe heeft gebouwd en kwaliteit betaalbaar maakte. Als Zara dat kon met mode, dan kon ik dat ook met iets anders doen."

Startup-gevoel

“De kracht van ons bedrijf is nog altijd dat we snel leren en beslissen. Ook nu we groter zijn, proberen we de voeten op de grond te houden, niet arrogant te doen en dat startup-gevoel vast te houden. Dat probeer ik zelf ook, want ik geloof in lead by example. Ik wil kort op de bal zitten en praat veel met klanten, luister en kijk doorlopend naar wat beter kan. Bij het bouwen van een luxemerk gaat het niet om één groot ding goed doen, maar om duizend kleine dingen zoals kwaliteit, service en verpakkingen op het juiste moment samen te laten komen. Die mindset wil ik iedereen meegeven.

Lees ook: Hugo de Koning (YoungCapital): 'Elke dag beter, slimmer, sneller'

Nieuwe medewerkers nemen we mee in een Rituals Rootcamp, waarbij ze in drie dagen ons bedrijf verkennen en waarbij wij ze op de fiets rondleiden langs alle kantoortjes waar we ooit zijn begonnen. Ik vertel dan ook dat er de eerste dagen helemaal niemand binnenkwam, we moesten knokken voor iedere klant en dat ik daarom intens boos en verdrietig kon worden als een klant de winkel uitliep zonder goed geholpen te worden. Juist omdat ik weet hoeveel moeite het kost om een klant binnen te krijgen. Dát is het gedachtegoed dat ik wil bewaken en overbrengen op nieuwe collega's."

Copycats en voorbeelden

“Als bedrijf concurreren we met alle grote jongens van deze wereld en navolgers schieten als paddenstoelen uit de grond. Zelf kijk ik overigens niet zozeer naar copycats, maar meer naar nieuwe merken die de regels aan het veranderen zijn. Vooral in de UK en in de VS ontstaan veel van die merken, met name in de make-up-sfeer. Vanuit social media en de digitale beweging komt er vaak geen winkel meer aan te pas. Zo'n Kylie Jenner vind ik geweldig. Zij is pas 21 jaar en bekend als lid van de Kardashian-familie, maar heeft ook meer dan honderd miljoen volgers en zij begint dan een cosmeticamerk met honderd miljoen dollar omzet in één jaar tijd. Een ander mooi voorbeeld is Too Faced, dat binnen twee of drie jaar al 250 miljoen dollar omzet en nu voor het zesvoudige van dat bedrag is gekocht door Estée Lauder."

Lees ook: Adriaan Mol (Mollie Payments): succesvol door juist géén maatwerk te leveren

Vijfjarenplan

"De doelstelling vanaf dag één is om een wereldmerk te bouwen. En het gaat goed, maar we zijn er nog lang niet. Er is nog een hoop te leren en er zijn nog een hoop harten te veroveren. De eerstvolgende milestone is een jaaromzet behalen van een miljard euro. Maar eigenlijk is dat niet het meest interessante paaltje en wil ik gewoon het momentum dat we nu hebben nog dertig jaar vasthouden. Blijven groeien, niet alleen als bedrijf maar ook als merk, als club. De groei over vijf jaar tijd vasthouden, dat gaat nog wel lukken, maar om dat ook voor de vijf jaar daarna te doen, moeten er een paar grote dingen gebeuren. We moeten onszelf eigenlijk opnieuw uitvinden. Door nog betere producten te maken, het bedrijf aan de achterkant nog beter te organiseren en door ons gedachtegoed van slowing down nog beter uit te dragen."

Meer lezen? Dit interview is in zijn geheel te lezen in ‘LEF – Het geheim van marktverstoorders ontrafeld’. In dit boek van Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg komen 22 topondernemers aan het woord. Koop het boek met 10% korting op www.lefboek.nl met de code DO.

Naam: Raymond Cloosterman
Bedrijf: Rituals

1. Wat wilde je als kind worden? Profvoetballer, tennisser of hartchirurg.
2. Wat ga je doen als je klaar bent? Ik denk niet dat ik ooit klaar ben met het verwezenlijken van mijn droom: met mijn gedachtegoed een club mensen verder brengen.
3. Waar heb je een hekel aan? Kalfsvlees. En negativiteit.
4. Waar word je het blijst van? Optimisten, mooie dingen en goede ideeën.
5. Wat is het beste boek om te lezen? Ik lees niet veel; ik heb er gewoon geen tijd voor. De laatste boeken die ik wel heb gelezen zijn de biografie van Steve Jobs en het boek van voormalig Starbucks-CEO Howard Schultz. Mensen met verbeeldingskracht, die tegelijkertijd dingen voor elkaar krijgen en hun bedrijf verbeteren. Ik vind hen wel mooie leiders.
6. Wie is je grootste voorbeeld?
 In bedrijf: Steve Jobs en Howard Schultz.
 In sport: Roger Federer.
 In politiek: Nelson Mandela.
7. Wat is een kenmerkend ritueel waar je heilig in gelooft? Ik heb een heleboel rituelen. Het ochtendontbijt met mijn kinderen is voor mij belangrijk. En het bed opmaken, dat is een dwangneurose waar ik heel rustig van kan worden. Ook neem ik elke ochtend twee minuten een ijskoude douche. Niet omdat ik dat leuk vind, maar het is een fysieke en mentale wekker.
8. Wat weet bijna niemand van je waar je wel trots op bent? Ik ben er niet trots op, maar ik wil een keer fatsoenlijk leren golfen. Er zijn veel dingen, zoals ondernemen, voetballen en tennissen, waar je beter in kunt worden door het veel te doen. Maar golfen, dat kun je niet forceren. Waarom ik het dan toch wil? Omdat ik er ooit mee ben begonnen en niet tegen mijn verlies kan, haha.
9. Wat doe je aan mentale en fysieke fitheid? Ik sport veel. Ik loop regelmatig hard en doe aan voetbal, tennis en hockey. Verder vind ik het erg belangrijk om dagelijks een kort moment te nemen om even helemaal tot rust te komen voor het slapen gaan. Iedere avond neem ik vijf minuten om in een kaars te staren voor het slapen gaan. Door het staren in de vlam, stijgt de melatonine en is het makkelijker om te ontspannen en te slapen.
10. Levensspreuk of quote die je altijd hanteert: Een van de quotes waar ik regelmatig op terugkom, is een quote van Walt Disney: ‘If you can dream it, you can do it’. Ik heb hem zelfs in een aantal van mijn overhemden geborduurd.