Nieuws Actueel

Recessievrees terug op beurzen na waarschuwing FedEx

De recessievrees keerde vrijdag terug op de Europese aandelenbeurzen na een waarschuwing van FedEx. De grote Amerikaanse pakketvervoerder, die als een barometer wordt gezien voor de economische ontwikkelingen, kwam met zwaar tegenvallende resultaten door een vermindering van het aantal pakketverzendingen wereldwijd. Het bedrijf trok ook zijn winstverwachting voor het jaar in en de topman van FedEx waarschuwde voor een wereldwijde recessie.

ANP 16 september 2022

Op het Damrak had post- en pakketvervoerder PostNL last van de waarschuwing van zijn grote Amerikaanse branchegenoot en daalde 3 procent. Ook andere grote postbedrijven als het Deutsche Post DHL (min 6 procent), het Britse Royal Mail (min 11 procent) en het Belgische Bpost (min 1,8 procent) moesten het ontgelden.

De Wereldbank gooide eveneens olie op het vuur met een waarschuwing dat het risico op een wereldwijde recessie is toegenomen door de renteverhogingen van centrale banken. Daarnaast bleven de zorgen over de Europese energiecrisis boven de markten hangen. Zo is de Duitse regering van plan drie grote gasimporteurs over te nemen om te voorkomen dat de hele energiemarkt instort. Het gaat om VNG, Securing Energy for Europe (SEFE) en het beursgenoteerde Uniper, dat 10 procent verloor.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in het rood op 667,60 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 917,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,6 procent in. De Londense FTSE-index won 0,2 procent. De beurs in Londen blijft maandag dicht vanwege de uitvaart van koningin Elizabeth.

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van dik 3 procent. Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway, verlichtingsbedrijf Signify en platenlabel UMG volgden met verliezen van ruim 2 procent. Staalconcern ArcelorMittal voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,4 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde Ebusco 0,9 procent, ondanks een grote opdracht voor de fabrikant van elektrische bussen. Het bedrijf gaat 76 elektrische bussen leveren aan het openbaarvervoerbedrijf Nobina in Noorwegen. De bussen zullen naar verwachting tegen het einde van 2023 worden geleverd.

BAM zakte 1,9 procent. De bouwer heeft de verkoop van de Duitse infratak Wayss & Freytag Ingenieurbau aan ZECH Building afgerond. De verkoop levert BAM een boekwinst op van zo'n 50 miljoen euro.

De euro was 0,9971 dollar waard, tegen 0,9991 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 85,21 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 91,10 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws