Actueel

Rechter: instemming DNB met fusie Optas en Aegon deugt niet

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

DNB stemde in met de samensmelting zonder dat het havenpersoneel hun bezwaren hebben kunnen uiten, aldus de rechtbank. Zo had DNB Aegon opdracht moeten geven om polishouders te informeren over de fusie, met daarbij de vermelding dat zij binnen dertig dagen bezwaar konden aantekenen. Dat is niet gebeurd. Als een kwart van de polishouders verzet had aangetekend, dan had DNB niet met de fusie in mogen stemmen.

De rechtbank oordeelt nu dat de fusie van Aegon en Optas heeft plaatsgevonden zonder de wettelijk vereiste instemming van DNB. "De weg naar het ongedaan maken van de fusie ligt open", reageert het Actiecomité Optas-pensioenen dat de zaak aanspande. "Daardoor zou Optas herleven en zou de 2,5 miljard weer in de kas van Optas komen. Dan kunnen we Optas er op aanspreken dat die reserves voor de pensioenen moeten worden aangewend."

DNB kan nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak. Over deze kwestie lopen meerdere rechtszaken. In mei volgt een zitting in hoger beroep over een eis namens de havenmedewerkers waarin zij een vernietiging van de fusie tussen Aegon en Optas eisen. "Door de uitspraak van de rechtbank Rotterdam staan we ook in die zaak sterker", aldus het Actiecomité.

Lees verder onder de advertentie