Nieuws Actueel

Recordaantal bedrijven; vrouwen groei-aanjager

Het aantal bedrijven in Nederland is afgelopen jaar gegroeid tot een record van dik 1,8 miljoen. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) was sprake van een groei van 3 procent ten opzichte van het vorige record van 2015.

Van onze redactie 16 januari 2017

Zakenvrouw vrouw ondernemen cijfers kvk aanjager 1065

2016 telde meer starters dan een jaar eerder, maar ook meer bedrijfsopheffingen. Vooral in de industrie en de logistiek werden ondernemingen talrijker. Het aantal bedrijven in de landbouw nam daarentegen opnieuw stevig af. Voor agrarische ondernemingen is het vaak moeilijk om een bedrijfsopvolger te vinden.

Vrouwen

Het viel de KvK ook op dat steeds meer vrouwen gaan ondernemen. Van alle ondernemers is nu 36 procent vrouw, tegen 32 procent in 2010. Er gingen vorig jaar vooral veel vrouwen als parttime zelfstandige aan de slag. Dat zijn mensen die hun eigen bedrijf met een parttime baan of vrijwilligers- of huishoudelijk werk combineren.

Starters

De gemiddelde leeftijd van een ondernemer bedraagt tegenwoordig 46 jaar. Uit de cijfers blijkt ook dat steeds meer ondernemers in het buitenland zijn geboren. Van alle hier gevestigde ondernemers komt ruim 13 procent van over de grens, bij de starters ging het vorig jaar om 21 procent.

Faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland is vorig jaar gedaald naar het laagste peil sinds 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend. Het CBS telde in 2016 in totaal 4396 bedrijven en instellingen die failliet gingen. Dat was bijna een vijfde minder dan in 2015. Vorig jaar gingen bovendien bijna 4000 minder bedrijven op de fles dan in 2013, het jaar waarin het aantal faillissementen piekte.

Vorige maand werd de stekker uit 328 bedrijven en instellingen getrokken. Dat waren er 88 minder dan in november.