Nieuws Recreatie en toerisme

Wat je niet ziet bij B&B Vol Liefde: 'Je liefdespartner wordt ook je businesspartner'

Het is dé tv-hit van deze zomer: B&B Vol Liefde. In het RTL-programma waarin B&B-eigenaren op zoek gaan naar een liefdespartner, lijkt het bestaan als accommodatie-eigenaar er eentje zonder zorgen. Maar zien we wel alle kanten van het B&B-bestaan op tv?

Jonathan van Noord 7 augustus 2023

B en b vol liefde seizoen 3

De deelnemers van B&B Vol Liefde seizoen 3. Foto: Libelle

Of het nu komt door de luxe retreat van deelnemer Marian in Portugal, het tantrische paradijs van Walter in Frankrijk of de Hollandse gezelligheid van Martijn in hartje Thailand: bij het zien van B&B Vol Liefde komt bij menig kijker het idee naar boven om zelf ooit ook een bed and breakfast te willen runnen.

Als je het succesvolle tv-programma immers moet geloven, is het een zorgeloos bestaan en is het vinden van een liefdespartner eigenlijk het enige waarover je je druk hoeft te maken. En laat daar het programma nou weer bij kunnen helpen. Maar is dat wel echt zo? Wat zien we op tv niet, wat je bij jouw eigen B&B wel zou tegenkomen?

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (5): waarom de B&B Vol Liefde-kandidaten zo moedig zijn

Hans Bruns en Nelleke Griffioen. Foto: Sandra Koning

We vragen het Nelleke Griffioen en Hans Bruns. Sinds 2009 wonen zij in de bergen om hun Oostenrijkse droom na te jagen. Eerst met een hotel, later met appartementen: de Berghut. Tegelijkertijd coachen zij met hun DroomplekAcademie Nederlanders en Vlamingen online die dromen van een bestaan als B&B-eigenaar, waarbij ze tot voor kort hun hotel zelfs hadden omgetoverd tot Het Proefhotel waar B&B-eigenaren in de dop konden ruiken aan het bestaan als accommodatie-eigenaar.

,,Mensen worden blij van de vrijheid van eigen baas zijn”, legt Nelleke uit als haar gevraagd wordt wat haar vooral opviel aan de honderden begeleidingstrajecten. ,,Ze werken vaak nog in loondienst en willen eigen baas worden, gaan wonen op een plek waarvan zij blij worden en doen allerlei nieuwe contacten op.” Hans vult aan: ,,En je zorgt dat je gasten een leuke vakantie hebben. Er ontstaat een heel mooie dynamiek.”

"Het is allemaal nieuw, het is veel, je moet opeens samenwerken met je partner en er is tijdsdruk"

Nelleke Griffioen

Zware opstartfase bij B&B

Tot zover klinkt het romantisch, maar Nelleke en Hans zagen bij vrijwel alle deelnemers van hun proeftraject dezelfde leercurve. ,,De eerste week is alles nieuw en dus pittig. De tweede week lijkt er routine in te komen en derde week zijn mensen moe. In die snelkookpan ervoeren de deelnemers wat het inhoudt om een accommodatie te runnen.”

Volgens Nelleke is het een combinatie van factoren die het in de opstartfase zwaar maakt. ,,Het is allemaal nieuw, het is veel, je moet opeens samenwerken met je partner en er is tijdsdruk. Bijvoorbeeld om na een verbouwing op tijd klaar te zijn voor het seizoen.” Die vier elementen maken dat deelnemers zich altijd tegenkwamen tijdens het traject. En die zie je vrijwel niet op tv. ,,De meeste mensen waren doodmoe als de eerste gasten aankwamen. En dan begon het eigenlijk pas écht."

Nelleke en Hans spreken uit ervaring. Hun start was ook pittig. Hans: ,,Ik raakte tijdens de opstartfase in een diep dal. Mijn onzekerheid nam het van me over en ik miste mijn collega’s en mijn vertrouwde werk als senior-manager bij T-Mobile. Ik was goed in mijn werk, werd gewaardeerd en ik kwam er in Oostenrijk achter dat ik mijn identiteit daar ook voor een belangrijk deel aan ontleende. Ik moest mezelf weer opnieuw uitvinden. Dat is geen gemakkelijke klus in combinatie met een hut vol gasten én met een gezin met hele jonge kinderen.”

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (4): zo is het om samen te werken met je liefdespartner

Ondernemerschap wordt onderschat

Bovendien wordt het ondernemerschap onderschat. ,,Je ziet in je hoofd misschien het ideale plaatje van blije gasten in de tuin, maar je moet ook opeens de boekhouding gaan doen, de financiële administratie en de marketing”, legt Nelleke uit. ,,Het binnenhalen van eigen gasten wordt ook onderschat”, vult Hans aan. ,,Als je geen gasten binnenhaalt, maak je geen omzet. Daar wordt door veel mensen in eerste instantie te makkelijk naar gekeken.”

Nelleke: ,,Veel accomodatie-eigenaren kunnen geen nee zeggen, zijn perfectionistisch, en willen verzorgen. Maar je moet ook zakelijk zijn, want anders kom je jezelf tegen. Je kan zeggen dat je vrienden gratis mogen verblijven, maar het zou niet mijn advies zijn. Dit is je business.”

Hans: ,,In de Berghut werd ik eigen ondernemer. Ik heb echt wel een jaar of vier, vijf nodig gehad om die corporate levensstijl achter me te laten en te schakelen dat ik hier mijn eigen geld uitgaf en tegelijk moest leren omgaan met de onzekerheid dat het geld niet automatisch binnenkomt.”

Kandidaten Petri, Walter en Debbie. Foto: RTL.

Ook geeft Hans aan dat er als ondernemer plots van je verwacht wordt dat je alles weet en kan uitvoeren. ,,Van alles op de achtergrond tot de operatie en de financiën. Je moet bijvoorbeeld een liquiditeitsbegroting maken zodat je weet hoe je het volhoudt in het laagseizoen. Als je dat vergeet, dan stoot je meteen je neus.”

"Sommige deelnemers zoeken een liefdespartner, maar je wordt ook elkaars businesspartner. Dat hoort ook op tafel te komen"

Nelleke Griffioen

Liefdespartner én businesspartner

Van de deelnemers die Nelleke en Hans coachen wordt ongeveer dertig procent daadwerkelijk B&B-eigenaar. Soms zijn de werkzaamheden toch minder romantisch dan op voorhand gedacht, soms is het de leeftijd van de kinderen die in de weg zit. Maar wat ook vaak genoeg voorkomt is dat de droom van de ene partner toch niet dezelfde is als die van de andere partner. Hans: ,,Het is makkelijk om met z'n tweeën door de bergen te lopen, daarbij een lonkend perspectief te schetsen en jezelf vervolgens uit het oog te verliezen. Maar je stapt wel allebei in zo’n onderneming. Hebben jullie wel dezelfde droom?”

Dat aspect komt volgens het duo in het tv-programma maar mondjesmaat aan bod, vindt ook Nelleke. ,,Sommige deelnemers zoeken een liefdespartner, maar je wordt ook elkaars businesspartner. Dat hoort ook op tafel te komen. Als je samen een bedrijf runt, moet je ook samen een visie op dat bedrijf hebben.”

Lees ook: Wilco en Fleur runnen een B&B: ‘Het is ook gewoon onromantisch hard werken, je staat altijd aan’

'Je hebt continu verschillende petten op'

Hebben de B&B-experts tot slot nog andere tips voor kijkers die een stap naar het buitenland overwegen? Waar moet een accommodatie-eigenaar aan voldoen? Nelleke: ,,Vooropgesteld moet je het leuk vinden om mensen te verzorgen. Daarnaast is financiële kennis handig en moet je het leuk vinden om gasten aan te trekken. Je moet met je handen kunnen werken en goed tegen afwisseling kunnen: je geeft antwoord op een mail, beantwoordt vervolgens een vraag van een gast en daarna doe je alweer de inkopen of sta je te koken. Je hebt continu verschillende petten op.”

,,Daarnaast is het fijn om een bonus-eigenschap te hebben”, vult Hans aan. ,,Je houdt bijvoorbeeld van de bergen en kunt tips geven over de omgeving of je bent een ster in de keuken.” Nelleke: ,,En je moet veerkrachtig zijn. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, er komt altijd iets op je af waarmee je geen rekening hebt gehouden.”

Meer lezen over Nelleke?

Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws