Nieuws Recreatie en toerisme

Geen opvolgers voor tulpenkwekers: echtpaar neemt B&B over

Het boerenbedrijf van hun ouders overnemen, dat zien de kinderen van Pieter (57) en Geraldine (54) Mulder niet zitten. De tulpenkwekers uit Rutten kochten daarom de Beeldentuin in Witharen, om er een B&B te starten. De gedroomde opvolging voor de vorige eigenaren.

Max Veerbeek (AD) 23 augustus 2023

Geraldine Pieter Mulder tulpenkweek bed breakfast

Geraldine en Pieter Mulder verruilen hun tulpenkweekbedrijf voor een b&b in Witharen, bij Ommen. Foto: Enzio Ardesch

Van het kweken van bloembollen, tot het straks verkopen en laten zien van tot bloei gekomen tulpen, dahlia's en sneeuwklokjes. Nogal een omschakeling voor de inmiddels gestopte tulpenboeren, beaamt Pieter Mulder in het AD. Maar wel een gewenste. ,,Straks staat het hier vol met bloemen en kan ik eindelijk de reactie van mensen zien.”

Aan de voorkant van de anderhalve hectare grote tuin zitten twee vrolijke koppels in de ochtendzon. Op tafel staat een vaas met bloemen. Delfts Blauw. Een symbool van de samensmelting tussen kunst en bloemen. ,,Maar ook als Pieter en Geraldine afgelopen jaar bij ons langskwamen om een overname te bespreken, kregen we prachtige boeketten”, zegt Thea Dijkema (68) met een lach.

''De gemeente wil graag meedenken, omdat we ook buiten het hoogseizoen recreatie willen aanbieden. De omvang van de plannen is te groot''

Geraldine Mulder

Onderhoud van de tuin kost te veel energie

Dijkema en haar man Louis van Vilsteren (66) zijn bekend in de omgeving. Voor de keramiste en meubelmaker is de beeldentuin in Witharen jarenlang de plek waar ze in hun ateliers werken en hun producties vertonen en verkopen. Ze bieden kunstenaars tijdens zomerexposities een podium.

Vanwege hun leeftijd nemen ze afgelopen jaar een sabbatical. Met pijn in het hart. Het ontvangen van het zomerse publiek en het onderhoud van de tuin kost te veel energie. Stilletjes sorteren ze voor op een vertrek, met één duidelijke wens: dat deze bijzondere plek behouden blijft. Die lijkt nu in vervulling te gaan.

Lees ook: Wilco en Fleur runnen een B&B: ‘Het is ook gewoon onromantisch hard werken, je staat altijd aan’

Op slag verliefd

Want de pauze van de zestigers is amper begonnen, of er komt belangstelling uit de Noordoostpolder. Geraldine Mulder: ,,Onze zoon en twee dochters van begin twintig wilden het familiebedrijf niet overnemen. Maar samen stonden ze wel open voor iets anders. Zoals veel agrariërs vinden we het mooi om iets door te geven aan onze kinderen. We stonden op een kruispunt.”

In hun zoektocht naar iets anders, krijgt het stel een tip over een bijzondere tuin in Witharen. Omringd door bomen, met kronkelende paadjes, een grot, een klein museum en grote open plekken. Als ze bij de vijver belanden, raken ze op slag verliefd.

''De term ‘noaberschap’ is nieuw voor ons, maar we vinden het mooi dat mensen in harmonie met elkaar omgaan''

Pieter Mulder

B&B

De beeldentuin staat straks vol met bloemen, verschillend per seizoen. Ook zijn er plannen voor een pluktuin en logeeraccommodaties, en voor de uitbreiding van het horecadeel. Sarah, dochter van het gezin Mulder, loopt volgens haar moeder al over van ideeën.

Maar de gemeente Ommen is nog niet overstag. De bouw van tien tweepersoonshuisjes en een groepsaccommodatie in de bestaande bebouwing kreeg geen groen licht. Geraldine: ,,De gemeente wil graag meedenken, omdat we ook buiten het hoogseizoen recreatie willen aanbieden. De omvang van de plannen is te groot. We hebben de eerste aanvraag zo ruim mogelijk gedaan, op advies van de erfcoach.”

Noaberschap

Het stel uit de polder heeft er vertrouwen in dat ze eruit komen met de gemeente en de buurt. Pieter: ,,De term ‘noaberschap’ is nieuw voor ons, maar we vinden het mooi dat mensen in harmonie met elkaar omgaan. Daar willen we aan bijdragen. We willen de wensen uit de omgeving weten en werken graag met plaatselijke ondernemers.” Als alles meezit, opent het nieuwe familiebedrijf aankomend voorjaar.

De komende maanden blijven meubelmaker Van Vilsteren en keramist Dijkema hun werk doen op het erf. Ze hebben een boerderij in het nabijgelegen Arriën gekocht. Voor kunstenaars blijft de tuin een toevluchtsoord, is de afspraak. Het afscheid is na 33 jaar even slikken, bekent Van Vilsteren. ,,We zullen hier nog vaak komen. Al is het maar om te zien wat voor moois ze er van maken.”

Lees ook: Wat je niet ziet bij B&B Vol Liefde: 'Je liefdespartner wordt ook je businesspartner'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws