Nieuws Recreatie en toerisme
Fitnessketen Basic-Fit kruipt uit coronadal: ‘Heeft ons honderden miljoenen euro's gekost’
Sportscholen hebben achter de maand oktober een paar stevige uitroeptekens gezet. Volgens brancheorganisatie NL Actief is deze tijd van het jaar cruciaal als het gaat om de terugkeer van leden. Door de verplichte coronasluiting raakten fitnesscentra in ruim een jaar tijd 30 procent van hun leden kwijt. De grootste keten, Basic-Fit, investeert weer in nieuwe clubs.

Afgelopen zomer kwam de helft van de 500.000 gestopte leden van fitnesscentra weer terug op het honk, maar dat is volgens brancheorganisatie NL Actief voor een groot deel van de ondernemers nog niet voldoende voor een gezonde bedrijfsvoering. ,,Daarom is oktober zo belangrijk. Het wordt sneller donker, mensen gaan meer binnen sporten. Daar kunnen, nee móéten wij van profiteren’’, zegt Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief in het AD.
Lees ook: Basic-Fit verstevigt positie als marktleider door overname concurrent Fitland
Jongeren stonden als eerste weer op de stoep van de sportschool
De fitnessapparaten in de nieuwste sportschool van Basic-Fit in Tilburg-Reeshof zijn in ieder geval volop in gebruik. Jong en oud staat op de crosstrainer, loopband of kwellen hun spieren met gewichten. Deze week was de officiële opening van de club die wordt geleid door Roy Donders (niet te verwarren met de eveneens uit Tilburg afkomstige stylist). Het is nummer duizend voor de budgetketen die in de jaren 80 werd opgericht door voormalig tennisprof René Moos. Met duizend eigen vestigingen mag Moos zich de fitnesskoning van Europa noemen, want zijn keten is veruit de grootste. Basic-Fit is inmiddels actief in vijf landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.
Financieel directeur Hans van der Aar is opgetogen dat er weer nieuwe sportscholen worden geopend. ,,Dat was een tijd geleden. Het afgelopen jaar was door de gedwongen sluiting financieel bijzonder zwaar. Het heeft ons honderden miljoenen euro's gekost. Over het eerste halfjaar van 2021 leden we 125 miljoen verlies. Maar sinds mei zijn we weer open en we merken dat veel gestopte leden terugkeren. Voor corona stonden 2,3 miljoen mensen bij ons ingeschreven, dat zakte tijdens de sluiting naar 1,7 miljoen. Nu staat de teller alweer op ruim 2 miljoen in de landen waar we actief zijn. De jongeren stonden als eerste weer op de stoep, nu volgt de rest. Want ook ouderen merken dat ze veilig kunnen sporten bij ons, tot nu toe hebben we geen enkele coronabesmetting kunnen traceren die in een van de clubs is opgelopen.’’
Lees ook: 'Deze methode laat jouw bedrijf met 300 procent groeien'
Basic-Fit wil groeien naar tweeduizend vestigingen in vijf landen
En dus wil Basic-Fit weer groeien. Het beursgenoteerde bedrijf haalde geld op door extra aandelen uit te geven. Van der Aar: ,,Onze liquiditeitspositie bedraagt 500 miljoen, we kunnen verder met investeren. Ons doel voor corona was om volgend jaar 1250 clubs te hebben en daar zetten we nog steeds op in. Alle vijf de landen hebben groeipotentie. In Nederland is 17 procent van de bevolking lid van een sportschool, dat percentage is al hoog, maar kan verder stijgen als je ziet hoe belangrijk mensen hun persoonlijke gezondheid vinden. Door corona is dat gevoel alleen maar sterker geworden."
Frankrijk is voor Van der Aar en zijn team de grootste groeimarkt. Daar telt de budgetketen al vijfhonderd fitnessclubs. Maar ook in de andere landen staan veel openingen op het lijstje. Waar het eindigt? ,,We werken toe naar tweeduizend eigen vestigingen in onze vijf kernlanden. Daar komen voorlopig geen andere landen bij.’’
,,We zorgen dat we bij zowat iedereen om de hoek zitten. Dat je niet langer dan een half uur onderweg bent om naar je fitnessclub te gaan"
Basic-Fit kon zijn zesduizend medewerkers volgens de financiële topman tijdens de lockdowns in dienst houden. Deels met dank aan de loonsteun van de Nederlandse overheid. Van der Aar wil niet zeggen hoeveel geld er vanuit Den Haag naar het Basic-Fithoofdkantoor in Hoofddorp is gegaan, maar uit het register van het UWV blijkt dat de keten uitgesmeerd over vier aanvraagperiodes ruim 12 miljoen euro aan NOW-steun heeft ontvangen.
Dat Basic-Fit zo groot is geworden, heeft volgens Van der Aar voornamelijk met locatiekeuze en de prijs van het lidmaatschap te maken. ,,We zorgen dat we bij zowat iedereen om de hoek zitten. Dat je niet langer dan een half uur onderweg bent om naar je fitnessclub te gaan. Voor twee tientjes per vier weken heb je een abonnement en kun je komen wanneer je wilt. Dat pasje is geldig in alle clubs, dus als je in Parijs op vakantie bent kun je ook naar Basic-Fit.’’
Personeelstekort obstakel bedrijfsgroei
Wat de groei van de keten mogelijk in de weg kan staan, is het vinden van voldoende personeel. Ronald Wouters van NL Actief maakt zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Ook onze branche heeft daar last van. Op zich kan iedereen een T-shirt aantrekken met de tekst ‘fitnesscoach’ op zijn rug, maar het gaat erom dat mensen voldoende gekwalificeerd zijn om sporters adequaat te begeleiden."
,,We hebben van het ministerie van Economische Zaken subsidie ontvangen om medewerkers uit andere sectoren om te scholen tot kwalitatief goede fitnessinstructeurs. Maar dan nog zal het veel moeite kosten om voldoende mensen te krijgen.’’