Nieuws Recreatie en toerisme

Vier bedrijven, vrachtwagenchauffeur en pas 22: het succes van Frederiek

Frederiek van Ruiten zit niet graag stil. De 22-jarige is directeur van een camperverhuurbedrijf (haar vierde onderneming), zit in het ondernemerskabinet van De Ondernemer en heeft sinds kort haar vrachtwagenrijbewijs, dat ze vanaf komend najaar in wil gaan zetten.

Tim Koning (AD) 26 april 2023

Frederiek van ruiten camperverhuur vrachtwagenchauffeur ondernemerskabinet

Frederiek van Ruiten in een van haar campers. Foto: Merel Klijzing

Al op haar vijftiende startte de Roelofarendsveense Frederiek van Ruiten haar eigen bedrijf. Nadat ze een tijdje online kleding had verkocht, ging ze op haar zestiende over op de verkoop van bijzondere bierglazen, schrijft het AD. Toen ze achttien was, startte ze haar derde bedrijf. Fred IJspret was van grotere schaal dan de eerdere twee. Met een busje reed de scholier in de zomervakantie het hele gebied rond het Braassemermeer af om ijsjes te verkopen.

Toen Frederiek haar havo-diploma haalde, besloot ze meteen aan het werk te gaan bij een hotel. ,,De hele dag in stoffige boeken zitten, is namelijk helemaal niks voor mij”, zegt ze daarover. ,,Ik wilde gewoon aan de bak. Ik ging voor een baas werken in een hotel. Dat beviel best prima, maar ik besloot al snel dat ik liever voor mezelf aan de slag zou willen.”

Lees ook: Speerpunt Frederiek van Ruiten, Minister van Brandstof: 'Vier weken lang korting op brandstof'

,,Als ondernemer heb je veel meer vrijheid. Je kan zelf keuzes maken over de bedrijfsvoering en hoeft geen toestemming te vragen als je een leuk idee hebt. Daar komt natuurlijk wel bij kijken dat je met risico’s te maken hebt, maar dat maakt het aan de ene kant ook wat spannender.”

Zaterdag was het precies een jaar geleden dat ze haar vierde onderneming startte. Op 15 april 2022 werd Van Ruiten Verhuur opgericht. Dat kwam nadat ze een financieel plan had opgesteld en een periode heel veel marktonderzoek had gedaan. Met dat bedrijf verhuurt ze momenteel vier campers. Die eerste campers vond ze online en kocht ze in Duitsland of Oostenrijk. Ze vloog daarheen en reed steeds terug met de gloednieuwe camper.

"Als ondernemer heb je veel meer vrijheid. Je kan zelf keuzes maken over de bedrijfsvoering en hoeft geen toestemming te vragen als je een leuk idee hebt."

Na corona kreeg Frederiek het extra druk

,,Het eerste jaar is heel goed verlopen”, blikt Frederiek terug. ,,Na een lange periode met corona leek het voor veel mensen nog een beetje wennen om weer op reis te gaan. Maar juist daardoor leek het bij ons extra druk te worden. Mensen waren sowieso nog wat huiverig om een vliegtuig te pakken en de drukte op Schiphol droeg daar extra aan bij. Een camper is dan voor veel mensen een ideale uitkomst.”

Na een rustige winter staat het camperseizoen nu op het punt van losbarsten. ,,Afgelopen weekend is de eerste wagen van het seizoen verhuurd. Die mensen gaan de komende tijd door Nederland touren.” Nu het kwik begint te stijgen, gaat het de komende tijd waarschijnlijk weer een stuk drukker worden, denkt Van Ruiten. ,,De reissector krabbelt weer op. Mensen reizen weer erg veel.”

Lees ook: Jonge ondernemer Frederiek (22) start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’

Imagoverandering van camper

Het imago van het voertuig begint de laatste tijd sterk te veranderen, merkt de ondernemer. ,,Vroeger gingen vooral ouderen met hun camper naar een staplaats in Frankrijk. Die bleven daar dan een tijdje en kwamen dan weer terug naar Nederland. Nu zijn er natuurlijk nog steeds mensen die de camper op zo’n manier gebruiken, maar ook steeds meer jongeren gaan er mee op reis. Die gaan bijvoorbeeld op avontuur naar Scandinavië en zetten hem elke dag ergens anders neer. Het begint echt hip te worden.”

Het komende jaar rijden nog dezelfde campers als vorig jaar rond, maar daar komt snel verandering in, hoopt Frederiek. ,,We hebben een tijdje geleden nog twee extra campers besteld, maar vanwege de lange levertijd kunnen we daar dit seizoen waarschijnlijk nog geen gebruik van maken. Ik ben altijd bezig met nieuwe campers. Onze visie is om de campers iedere twee jaar te vervangen. Dat zou ons echt onderscheiden van andere bedrijven.”

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

Minister in Ondernemerskabinet

Frederiek maakt sinds afgelopen herfst ook deel uit van het ondernemerskabinet van De Ondernemer. ,,Dat is heel wat anders, maar heel leuk om te doen. Dat kabinet is opgezet omdat het echte kabinet nog maar weinig ondernemers heeft. Omdat ik deze campers heb, ben ik uitgeroepen tot minister van brandstof. Dat initiatief is een toffe manier om aan de politiek te laten merken hoe wij als ondernemers tegen de politiek aankijken.”

Alsof ze het nog niet druk genoeg had, heeft Frederiek tussen al die bedrijvigheid door afgelopen winter ook nog eens haar vrachtwagenrijbewijs gehaald. ,,Ik ben altijd bezig met werken. Ik vind vrachtwagen rijden ontzettend leuk. Als het de komende herfst en winter wat rustiger is met de campers, hoop ik het land door te rijden op de vrachtwagen.”

Bovenste rij midden: Frederiek van Ruiten.

Lees ook: Ties (14) is ondernemer in de dop en droomt over zijn eerste miljoenen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws