Nieuws Recreatie en toerisme

Reisaanbieders eisen vaccinatiebewijs van klanten, ANVR toont begrip

De discussie over het verplicht stellen van vaccinatiebewijzen door organisaties laait op in Nederland. Na de Utrechtse dansleraar Peter Vlug eisen nu ook minimaal drie organisatoren van groepsreizen een volledige vaccinatie. ,,Veel bedrijven zijn door schade en schande wijs geworden de afgelopen maanden. Eén besmetting levert heel veel gedoe op tijdens een reis."

Van onze redactie 6 augustus 2021

Laatste update: 6 augustus 2021 17:00

Camping camper vakantie reizen unsplash

Campingspecialist ASCI en camperclub NKC eisen van klanten een vaccinatiebewijs. Foto: Unsplash

De bedrijven, waaronder de kampeeraanbieders ASCI en NKC, zien zich ertoe gedwongen. Medewerkers en reizigers vragen volgens betrokkenen om de maatregel, omdat ze zich op die manier veiliger voelen, meldt de Volkskrant. Bovendien maakt het de reizen eenvoudiger uitvoerbaar. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is er geen voorstander van dat bedrijven hun eigen coronabeleid hanteren. ,,Maar we gaan niet zeggen: dit mag niet", aldus een woordvoerder.

Lees ook: Nederland verscherpt reisadvies: Italië en Griekenland vanaf vrijdag weer op geel

Het is nog onduidelijk of de vaccinatieverplichting juridisch houdbaar is in Nederland. Rechtsgeleerden verschillen daarover van mening: het ene kamp claimt dat er altijd een alternatief moet worden geboden, zoals een negatieve testuitslag, terwijl het andere kamp de vrijheid van bedrijven benadrukt om zelf eisen te kunnen stellen aan klanten.

"Veel reisorganisaties zijn door schade en schande wijs geworden: één besmetting levert heel veel gedoe op"

Frank Oostdam, voorzitter ANVR

ANVR: meer vaccinatie-eisen van touroperators

,,Wij zijn van mening dat dit prima kan", zegt Frank Oostdam, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), tegen de krant. Hij verwacht dat meer reisorganisaties de komende tijd tot die verplichting zullen overgaan. ,,Veel bedrijven zijn door schade en schande wijs geworden de afgelopen maanden. Eén besmetting levert heel veel gedoe op tijdens een reis." Tegen ANP voegt Oostdam daar het volgende aan toe: ,,Het gaat om bustouroperators die tijdens een reis verschillende landen aandoen. Ik verwacht wel dat in die niche meer bedrijven een vaccinatiebewijs gaan eisen."

Oad-directeur Arjan Koster zegt tegen het persbureau: ,,Wij kunnen mensen die niet zijn gevaccineerd niet meenemen op reizen naar en door Duitsland." Na 24 uur moeten niet-gevaccineerde Nederlanders die langer dan 24 uur in Duitsland verblijven in quarantaine voor vijf dagen. Als Oad niet-gevaccineerde vakantiegangers zou meenemen moet het bedrijf die dus achterlaten. ,,Dat kan natuurlijk niet. Mensen snappen dat ook. Er is geen klant die er moeilijk over doet", aldus Koster. Het kleine aantal reizigers dat niet is ingeënt, boekt later of naar een andere bestemming, zegt hij.

Het hele Volkskrant-artikel lezen? Klik dan hier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws