Nieuws Recreatie en toerisme
Boekingsite-startup Moonback trekt verder Europa in: '2023 jaar van de waarheid'
De 'eerlijke hotelboekingsite' Moonback geeft gas. Founder/ceo Niels Meijssen zette bijna drie jaar geleden uit boosheid een post op LinkedIn over het inhalige gedrag van Booking.com, eind van dit kwartaal is hij met zijn startup actief in vijftig steden.

Ook hotels in Parijs kunnen inmiddels geboekt worden via Moonback. Foto: Shutterstock.
Niels Meijssen is een man met een missie: de minder goede kanten van de platformeconomie aan de kaak te stellen en dan te beginnen in de hotelwereld. In zijn optiek betalen hotels een veel normalere fee en worden consumenten beter bediend. Hij stak zijn nek uit en haalde in stappen bij de crowd, zo’n drieduizend sympathisanten, 4,3 miljoen euro op om een eerlijke boekingsite op te tuigen.
'Er komen snel veel steden bij'
,,Absoluut, we geven gas”, klinkt hij blijmoedig. ,,Met het geld konden we goede mensen aantrekken. Juist in deze moeilijke arbeidsmarkt hadden we de luxe dat zij voor ons kozen. Daarnaast breiden we niet alleen het aantal steden uit, maar ook steeds meer hotels sluiten zich bij ons aan. Afgelopen weken zijn Parijs, Berlijn en Valencia op de site gezet en de komende week komen daar steden als Lissabon, Brussel en Rome bij. Verder komen er ook Nederlandse steden bij. Zo missen we bijvoorbeeld nog Maastricht. In kwartaal 2 en 3 moeten we er staan, want dan worden er de meeste stedentrips gemaakt.”
Terug naar 2021: Moonback is live: het eerlijke antwoord op Booking.com
Om meer mensen via Moonback een hotel te laten boeken, is goede content nodig. In de vernieuwde aanpak wordt er gewerkt met lokale schrijvers in Parijs, Berlijn en Valencia. ,,De artikelen op de website moet de consument helpen bij het maken van hun keuze”, duidt Niels. ,,Vanaf nu worden namelijk op de plattegronden van de stad ook de populairste wijken weergegeven, inclusief beschrijving van de wijk in kwestie. Deze worden dus gemaakt door de lokale schrijvers. Moonback is de eerste hotelboekingssite die de wijkinformatie op deze interactieve manier aanbiedt. Het is een waardevolle toevoeging waar consumenten plezier van gaan hebben. Wat zijn de leukste buurten, waar zijn de bezienswaardigheden?”
"Afgelopen weken zijn Parijs, Berlijn en Valencia op de site gezet. De komende week komen daar steden als Lissabon, Brussel en Rome bij"
Moonback: alliantie met hoteldatabase
De Moonback-founder en zijn team hebben eind vorig jaar de bewuste keuze gemaakt een alliantie aan te gaan met een hoteldatabase; de naam ervan noemt hij niet. ,,We zijn door deze verbinding in staat om veel sneller op te schalen. Op de manier om elk hotel apart te benaderen, onze oorspronkelijke aanpak, zouden we onze doelstelling, een socialer platform, gewoon niet halen. We moesten een concessie doen. Het was een dilemma, maar het voelt toch goed. Zo is er geen gedetailleerde informatie over de kamer beschikbaar. Met die database hebben we wel de afspraak dat we hotels volgens de oorspronkelijke aanpak mogen blijven benaderen.”
Terug naar 2021: Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar: Niels Meijssen (Beterboeken/Moonback)
'2023 wordt het jaar van de waarheid'
Via crowdfundingsacties haalde Niels in totaal 4,3 miljoen euro op, om zoals hij het zegt 'samen met zijn team, crowdfunders en hoteliers aan een avontuur te bouwen’. De grootste klap werd juli vorig jaar gemaakt met het ophalen van 2 miljoen euro. Om een plek te krijgen in de wereld van de hotelboekingssites stellen die miljoenen weinig voor. Niels zei vorig jaar bij het binnenhalen van die 2 miljoen dat Booking.com en Expedia dit bedrag van 2 miljoen euro er in vier uur doorheen jagen.
Niels zegt dat het bedrag wat er nu is, voldoende is tot volgend jaar zomer. ,,2023 wordt het jaar van de waarheid. We schrijven geen financieringsronde uit, omdat Moonback eerst naar financiële volwassenheid moet groeien. Als Moonback hebben we een hoger doel, maar we zijn een gewoon bedrijf dat een gezonde financiële basis moet hebben. Winst maken, dat doen we nu overigens niet, is geen vieze term. Dit jaar gebruiken we niet alleen om te groeien, maar ook om grip op de kosten te krijgen: laten zien dat het financieel op orde is.”