Nieuws Recreatie en toerisme
Slecht weer en gebrek aan Duitsers: hotels Den Haag hadden deze zomer fors minder bezoekers
Hotels in Den Haag hadden het de afgelopen twee jaar druk. In 2022 werd zelfs een recordaantal hotelovernachtingen geboekt. Door het slechte weer deze zomer is dat aantal weer flink gedaald. Er kwamen ook een stuk minder Duitsers naar de hofstad.

Een ontbijtbuffet bij het Bilderberg Hotel in Scheveningen. Foto: Henriette Guest
Volgens Inge van Weert van het Hoteloverleg in Den Haag, waar alle hotels met drie, vier en vijf sterren bij zijn aangesloten, zijn er 15 procent minder overnachtingen ten opzichte van de zomer van 2022, schrijft het AD. ,,Door het slechte weer zijn er fors minder bezoekers in Den Haag, dat merk je in de hotels ook."
Den Haag en Scheveningen zijn qua toerisme en bezoek heel erg afhankelijk van het weer, en dat was niet best deze zomer. ,,Er zijn wel wat evenementen geweest, maar die hebben niet veel bezoekers getrokken." Ook opvallend: Duitsers zijn voor het eerst niet meer de grootste groep in de hotels. De meeste hotelboekingen in de hofstad waren dit jaar gewoon van Nederlandse klanten. Duitsers kwamen deze zomer op de tweede plek.
"Door het slechte weer zijn er fors minder bezoekers in Den Haag, dat merk je in de hotels ook."
'Prijzen en bezetting bleven achter'
,,Zowel de prijzen als de bezetting bleven achter. Echte topzomerdagen zijn er niet geweest dit jaar’’, aldus Van Weert. ,,De lagere bezoekersaantallen zijn vermoedelijk veroorzaakt door het slechtere weer, de hoge inflatie en de recessie in Duitsland. De laatste twee weken van augustus waren beter door het WK zeilen en een congres in de stad."
Volgens Van Weert is het voor de hotelsector - net als voor de horeca, cultuursector en retail - essentieel dat Den Haag bedrijven, evenementen en congressen blijft aantrekken. ,,Bezoekers van dit kaliber hebben de stad veel te bieden. Buiten overnachtingen, zijn dit ook bezoekers die geld besteden in de winkels, musea en restaurants en café’s. Daarnaast maakt dit onze stadseconomie minder conjuctuurgevoelig en weersafhankelijk."
Lees ook: Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin
Geen bouw nieuwe hotels
De teleurstellende hotelcijfers maken voorlopig ook een einde aan de discussie over de bouw van nieuwe hotels in Den Haag. Die speelde weer even op na de recordcijfers van de vorige zomer, maar nu lijkt dat geen optie. De gemeente besloot tijdens corona een einde te maken aan de enorme groei van het aantal hotelkamers in de stad. Aan nieuwe initiatieven wordt beperkt medewerking verleend. De hotelbezetting moet eerst gemiddeld 70 procent zijn over een periode van twee jaar.
Alleen hotelinitiatieven die al een vergunning hadden of passen in de ‘planvoorraad’ van duizend kamers (het aantal kamers waarvoor een vergunning is verleend of aangevraagd), kunnen worden uitgevoerd. Ook op plekken waar bestemmingsplannen nieuwe hotels toestaan, kunnen er nog kamers bijkomen. Maar voor de rest dus niet. Sinds de invoering van het nieuwe hotelbeleid zijn er volgens de gemeente 700 nieuwe hotelkamers opgeleverd.
Lees ook: Ondernemers Ruud en Jan runnen na vallen en opstaan met succes hotel-restaurant in Dordogne
Stop op hotels sinds coronacrisis
Voorlopig zit Den Haag nog lang niet op de gewenste gemiddelde bezetting van 70 procent. Ook vorig jaar toen er een recordaantal overnachtingen werd geboekt in de stad was dat niet het geval. Daar zaten ook de kleine hostels, motels, pensions, appartementen met hoteldienstverlening, jeugdaccommodaties en bed & breakfasts bij. De grotere hotels in de stad zijn veel afhankelijker van zakelijke bezoekers.
De stop op nieuwe hotels in de hofstad is ingevoerd omdat de verblijfseconomie flinke klappen kreeg tijdens de coronacrisis. In 2020 lag de gemiddelde bezettingsgraad van de hotels nog maar op zo’n 30 procent. Er wordt pas weer medewerking verleend aan nieuwe initiatieven als het aantal hotelovernachtingen weer rond de 1,6 miljoen per jaar ligt, deelde wethouder Saskia Bruines eerder al mee. En dat zal nu al helemaal niet snel veranderen, gezien de laatste cijfers.