Nieuws Recreatie en toerisme
Wilco en Fleur runnen een B&B: ‘Het is ook gewoon onromantisch hard werken, je staat altijd aan’
Wie denkt dat alleen oudere mensen, gestopt met werken, kinderen de deur uit, een B&B bestieren heeft het mis. ,,De NPO heeft een te romantisch beeld geschapen. Oudere mensen met een of twee kamertjes van hun uit het huis gaande kinderen die in hun populaire B&B-tv-programma figureren. Dat beeld klopt niet helemaal”, vindt Wilco Jochem (36).

Wilco en Fleur Jochem toverden de B&B in Renesse om tot een villa in Franse sferen en trakteren hun gasten ook nog eens op zelfgemaakte limoncello. Foto: Marieke Mandemaker
Hij en zijn vrouw Fleur (31) zijn er het levende bewijs van. Samen met hun drie kinderen Nani (9), Nova (5) en Belle (3) draaien ze nu twee jaar deze zaak. ,,We doen het echt met z’n allen. De kinderen zijn onderdeel van Maison Bellefleur. Ze brengen soms iets naar de gasten toe. Helpen met opruimen. En eerlijk gezegd heb ik aan de kinderen meer werk, dan aan alle gasten als we tegelijkertijd zitten te ontbijten. Mensen komen hier echt voor de Franse sfeer en de rust”, vertelt Fleur in het AD.
De B&B is een eyecatcher in de heringerichte Vroonweg in Renesse. Helemaal makkelijk terug te vinden nu er een tijdelijke hoge zendmast aan de andere kant van de weg staat. ,,Ik ben er al bijna aan gehecht”, lacht Wilco. ,,In september gaat de mast eruit.” Het tweetal nam Pension Het Diepe, zoals Maison Bellefleur voorheen heette, over in coronatijd. Wilco werkte in de drukke horecazaak op Julianahoeve, de grootste camping van Renesse. Fleur was weddingplanner op Slot Moermond, waarom heen ze ook het kabouterpad op poten zetten.
"Wij willen een klein stukje Frankrijk in Renesse creëren, vandaar Maison Bellefleur, verwijzend naar de zon en ook onze eigen namen"
In het begin hielden ze nog de oude naam aan. Als herkenning voor gasten. ,,Maar als ik de telefoon moest opnemen met die naam, dan voelde dat toch alsof je in loondienst was. We besloten al snel een eigen naam aan onze B&B te geven. Een naam waarin we onze ziel konden leggen. Alles in Renesse wordt vernoemd naar stand, water en getijden. Wij willen een klein stukje Frankrijk in Renesse creëren, vandaar Maison Bellefleur, verwijzend naar de zon en ook onze eigen namen”, aldus Fleur.
Fleur Jochem in de ontbijtruimte van Maison Bellefeur in Renesse. Foto: Marieke Mandemaker
De Franse stijl is terug te zien in de werkelijk prachtige tuin, de veranda, tegels, houten balken, planten en dan ontbreken nog de druivenranken, die wel op de planning staan. ,,Wij willen gasten een stukje liefde geven. Weg van de massa, met een persoonlijke benadering. Geen standaardverblijf. We proberen ook zoveel mogelijk biologisch te doen. Eigen wasmiddelen gebruiken. Thee, geplukt bij volle maan. Biologische en vaak regionale producten verkopen we ook. Dat kunnen gasten zelf meepakken en loopt als een tierelier. Wilco maakt zijn eigen limoncello, waarmee hij alle gasten afgaat in de avond. We proberen de sfeer er echt in te houden gedurende het verblijf. Mijn vader zei het onlangs treffend: jullie maken van individuele gasten echt een groep”, vertelt Fleur.
Ze komt van oorsprong uit Waalwijk, Wilco uit Dordrecht. Beiden hebben de droom later in Frankrijk een B&B te draaien. ,,Ooit”, lachen ze.
Lees ook: De Ondernemer op vakantie (1): hoe is het om te ondernemen waar anderen op vakantie gaan?
Rust en plezier voor gasten
Maison Bellefleur zit nog in de opstartfase. De planten in de tuin moeten nog de hoogte inschieten. De zes kamers op de eerste verdieping zitten altijd vol, maar de familie-etage, met nog eens drie kamers, gaat in het najaar alweer op de schop. ,,Daar ga ik een kamer met een tweepersoonsbed en twee losse eenpersoonsbedden van maken. Dat is praktischer voor jonge gezinnen. We willen geen ruimtes alleen maar volstampen met bedden om er zoveel mogelijk aan te verdienen. We willen gasten rust en plezier geven”, aldus Fleur.
,,Dat ze even aarden in Renesse. Bijkomen van hun stress. Ontspannen. Even ontsnappen aan hun eigen realiteit. Het mooiste is dat je je gasten in de energie krijgt, waarin je ze wil hebben”, valt Wilco bij. Dat lukt de twee jonge ondernemers aardig. Mensen nemen hier soms knuffelend afscheid. En worden zelfs vrienden.
"We willen geen ruimtes alleen maar volstampen met bedden om er zoveel mogelijk aan te verdienen. We willen gasten rust en plezier geven"
Duitse vrienden
De Duitse Detlef Hirse uit Dortmund bijvoorbeeld. ,,Ik kom elk jaar twee of drie keer naar Maison Bellefleur. Ik heb er de autorit van drieënhalf uur rijden graag voor over. Het onderkomen is werkelijk heerlijk. Als het op het strand even te winderig is, kun je hier heerlijk in de tuin zitten. Tussen de bloemen. Ikzelf heb al wat oudere kinderen, van 19 en 22 jaar, maar die kinderen van Wilco en Fleur zijn om van te houden. Ze helpen mee met afruimen en zijn zo aardig. Ik heb met Wilco meegelopen in de Halloweenoptocht. De zelfgemaakte limoncello gaat vaak mee naar Duitsland terug. We gaan binnenkort een afspraak maken wanneer Wilco en Fleur bij ons in Dortmund op bezoek komen.”
Schoonmaken, afruimen, inkopen doen, administratie en bedden opmaken. Wilco waarschuwt dat het hard werken is in een B&B: ,,Je staat altijd aan.‘’ Foto: Marieke Mandemaker
Werk in B&B is niet te onderschatten
Wilco en Fleur draaien de B&B niet naast ander werk. ,,Sommige mensen denken dat een B&B echt voor de lol is. Naast ‘normale’ banen. Maison Bellefleur is echt een bedrijf, maar wel in ons eigen huis. Het is ook gewoon onromantisch hard werken. Schoonmaken. Afruimen. Wassen. Inkoop. Inboeken. Je staat altijd aan. Mijn vorige baan in de horeca was druk. Maar dit werk is niet te onderschatten”, aldus Wilco. Hij schudt bedden op. Is meer de man van de structuur. En de gezellige gastheer die met iedereen vrienden wordt, maar het moeilijk vindt om na afloop toch een factuur neer te leggen. Dat doet Fleur dan. ,,Dan neem ik die zakelijk kant op mij.”
"Het is ook gewoon onromantisch hard werken. Schoonmaken. Afruimen. Wassen. Inkoop. Inboeken. Je staat altijd aan"
Nieuwe gasten gaan mee in positieve vibe
De meeste gasten komen uit België en Duitsland. De Belgen zijn wat ingetogener. De Duitsers houden meer van aandacht en Renesse zelf. ,,Het type mens is afwisselend. Daar moet je als gastheer en -vrouw goed mee omgaan. Aanvoelen wanneer ze contact of juist rust willen. Niet geforceerd, maar vloeibaar en in liefde. We schrijven ook handgemaakte briefjes die we op de kamer leggen bij aankomst van gasten. Wat dat betreft, willen we ook nog geen personeel. We willen geen ruis op de liefde creëren. Gasten komen hier graag terug. De verhouding vaste en nieuwe gasten is ongeveer 40/60 procent. Nieuwe gasten gaan mee in de positieve vibe die hier hangt”, aldus Fleur.
,,Vaste gasten probeer je elke keer weer te verrassen met nieuwe dingen. Ze inspireren je tot innovatie. Je doet het voor de leuke reacties. Deze Franse sfeer in onze B&B past ook erg bij ons zelf. Moet ook wel, anders zou het niet werken.”
Lees ook: Zo transformeerde Pierre met zijn zoons een verlaten boerderij tot Franse vijfsterrencamping