Nieuws Recreatie en toerisme

Booking.com: 'Reissector speelt rol in veranderen van opvattingen en percepties LHBTI+ reizigers'

Hoewel de reissector de omvang en verscheidenheid van ervaringen van LHBTI+ reizigers volgens Booking.com steeds meer erkent, staan veel reizigers vandaag de dag nog steeds voor enorme uitdagingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het platform.

Van onze redactie 21 juli 2023

Pride lhbtq reissector toerisme booking liggend

Beeld: Shutterstock

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 11.555 LHBTI+ reizigers in 27 landen en gebieden over de hele wereld, waarvan 511 Nederlanders, blijkt dat persoonlijke veiligheid een belangrijke overweging is voor LHBTI+ personen bij het plannen van reizen. Maar liefst 71 procent van de Nederlandse LHBTI+ reizigers zegt dat ze bij het kiezen van een bestemming rekening moeten houden met hun veiligheid en welzijn als LHBTI+ persoon, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van 65 procent vorig jaar.

Daarnaast geeft meer dan de helft (65 procent) van de Nederlandse respondenten aan dat vooral nieuwsberichten over een negatieve houding, discriminatie en geweld tegen mensen die zich identificeren als LHBTI+, een grote impact hebben op hun bestemmingskeuze.

'66 procent van de Nederlandse LHBTI+ reizigers geeft aan dat LHBTI+ zijn de kleding- en make-upkeuzes op reis heeft beïnvloed'

LHBTI+ reizigers van Generatie Z hebben gevoel dat ze zichzelf niet kunnen zijn

Hoewel reizen een gevoel van vrijheid en zelfexpressie hoort op te wekken, voelt een aanzienlijk deel van de Nederlandse LHBTI+ personen zich nog steeds beperkt in hun doen en laten tijdens het reizen. Met name Nederlandse LHBTI+ reizigers die van Generatie Z hebben het gevoel dat ze zichzelf niet kunnen zijn en gedrag moeten aanpassen (33 procent) of zelfs het gevoel hebben dat ze hun uiterlijk moeten veranderen (30 procent) tijdens het reizen.

Voor transpersonen zijn onder andere situaties waarin hun genderidentiteit, naam of uiterlijk niet overeenkomt met die op hun paspoort een extra uitdaging. Maar liefst 66 procent van de Nederlandse LHBTI+ reizigers geeft aan dat LHBTI+ zijn de kleding- en make-upkeuzes op reis heeft beïnvloed.

Lees ook: Kwart vindt steun retail en horeca voor regenboog-community tijdens Pride 'schijnheilig'

Samenwerken in de reissector

De reissector speelt duidelijk een rol in het veranderen van opvattingen en percepties. Ruim driekwart van de Nederlandse LHBTI+ reizigers voelt zich dankzij de grote inclusiviteit in de reissector meer op hun gemak. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog meer moet worden gedaan om volledig aan de behoeften van LHBTI+ reizigers te voldoen.

Zo wordt bijvoorbeeld bij het inchecken bij een accommodatie algemene informatie gegeven over de omgeving, maar wordt er minder vaak LHBTI+ specifieke tips gegeven: slechts een vijfde van de Nederlandse LHBTI+ reizigers heeft dit weleens ervaren. Een derde zou graag informatie ontvangen over de LHBTI+ status van de locatie, zoals lokale wetgeving, religieuze gevoeligheden en veiligheidstips. Het is duidelijk dat reisorganisaties nog meer met elkaar moeten samenwerken om beleid te implementeren dat meer inclusief en gastvrij is voor LHBTI+ reizigers.

''De reissector moet ernaar streven om een baken van inclusie te zijn, en helpen bij het creëren van een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn''

Arjan Dijk, cmo en Senior Vice President Booking.com

Wat kunnen accommodaties doen om gasten zich meer welkom te laten voelen?

Sinds 2021 biedt het Travel Proud-programma van Booking.com gratis training voor accommodaties om hen te helpen begrijpen met welke uitdagingen LHBTI+ reizigers te maken hebben. Maar ook om te laten zien wat accommodaties kunnen doen om gasten zich meer welkom te laten voelen, ongeacht waar ze vandaan komen, van wie ze houden of hoe ze zich identificeren. Er zijn nu wereldwijd meer dan 32.000 gecertificeerde Travel Proud-accommodaties waarvan meer dan 500 gecertificeerde Travel Proud- accommodaties in Nederland op Booking.com.

,,In een wereld van toenemende tegenstellingen en instabiliteit, is het niet verrassend dat LHBTI+ reizigers tegenwoordig zowel voorzichtiger als zelfverzekerder zijn", aldus Arjan Dijk, cmo en Senior Vice President bij Booking.com. ,,Ik begrijp als homoseksuele man dat het zelfvertrouwen voortkomt uit het opgroeien en leren navigeren door de wereld, maar ik begrijp ook de extra overwegingen en aandacht voor veiligheid en welzijn waar LHBTI+ reizigers mee worstelen zoals we zien in dit onderzoek.''

Dijk: ,,Bij Booking.com vinden wij dat iedereen de wereld altijd als zichzelf moet kunnen ervaren. Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer zichtbaarheid, begrip en acceptatie van LHBTI+ personen is gekomen, kunnen we die vooruitgang niet als vanzelfsprekend beschouwen. De reissector moet ernaar streven om een baken van inclusie te zijn, en helpen bij het creëren van een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn. Of het nu gaat om een vakantie dichter bij huis of een reis naar de andere kant van de wereld."

Lees ook: Poster als handvat voor inclusiviteit op de werkvloer: '24 procent LHBTI zwijgt over met wie op vakantie'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws