Nieuws Recreatie en toerisme

Reisondernemer Charles Witlox (33) omgekomen bij kitesurfongeluk in Zuid-Afrika

Bij een kitesurf-ongeluk in Zuid-Afrika is de Brabantse reisondernemer Charles Witlox (33), oprichter van reisbureau Charlie’s Travels, omgekomen. Witlox werd gegrepen door een windvlaag en werd vervolgens honderd tot tweehonderd meter meegevoerd over het strand.

AD/De Ondernemer 2 januari 2023

Charles witlox overleden

Reisondernemer Charles Witlox in 2020 tijdens zijn werkzaamheden in Afrika.

'Charles zijn legacy zal voortleven'

Charlie’s Travels is in 2014 gestart door ondernemer Charles Witlox. Het bedrijf kiest ervoor om zoveel mogelijk te werken met lokale partners. Zo hoopt de reisonderneming de verdiensten van toerisme verder te doen reiken. 'Zaken doen in grote delen van Afrika, moet eerlijker, nog te vaak verdwijnen verdiensten naar het buitenland of wordt de opbrengst niet eerlijk verdeeld', aldus het bedrijf. Vrij vroeg in de coronacrisis - in mei 2020 - vertelde Witlox De Ondernemer uitgebreid over de impact van de pandemie op Charlie's Travels en welke kansen het hem en zijn bedrijf bood.

Op de site van Charlie's Travels is een In Memoriam gepubliceerd: 'Charles, voor velen bekend als Charlie, was de vader van ons bedrijf Charlie’s Travels. Velen kennen hem als de avonturier die op zijn motor Afrika doorkruiste om nieuwe plekken te ontdekken voor al zijn toekomstige klanten. Op zoek naar het off the beaten track-avontuur, echte connectie maken met de lokale bevolking, zodat zij, de klanten, eens het echte Afrika konden zien, het Afrika zoals hij het kende. Niet zoals de media het allendag voorschotelde. Charles was een voorbeeld voor ons, een icoon.'

Het incident gebeurde op het strand van Sunrise Beach in Muizenberg, vlakbij Kaapstad, meldt het AD. De Nederlander werd na het ongeluk in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij donderdag 29 december aan zijn verwondingen, schrit de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24.

Witlox woonde al geruime tijd in Kenia, maar groeide op in het Brabantse Oisterwijk. In 2014 richtte hij Charlie’s Travels op, een reisbureau gericht op avontuurlijke reizen door (vooral) Oost- en Zuid-Afrikaanse landen. Witlox trok er geregeld op zijn motor op uit om voor zijn klanten nieuwe reisbestemmingen in Afrika te ontdekken.

''We zoeken culturele en historische verdieping, willen duurzame relaties ontwikkelen met de lokale bevolking om mensen het echte Afrika te laten zien''

Charles Witlox in 2020

Charlie’s Travels gaat als reisorganisatie door: ‘Dit is wat Charles gewild had'

In 2020 zei Witlox over de missie van Charlie’s Travels: ,,We zoeken culturele en historische verdieping, willen duurzame relaties ontwikkelen met de lokale bevolking om mensen het echte Afrika te laten zien.”

Charlie’s Travels meldt dat de reisorganisatie doorgaat. ‘Dit is wat Charles gewild had. Dus je kan gewoon je reis boeken, voortzetten en beleven via Charlie’s Travels. Gewoon, zoals je altijd van ons gewend bent.’

Twee dagen voor het tragische incident had de Zuid-Afrikaanse weerdienst nog gewaarschuwd voor onstuimig weer. Er zou een bijna stormachtige wind zijn, met windstoten tot 70 kilometer per uur. Dat zou een woelige zee als gevolg hebben, met golven tussen de 3,5 en 4,5 meter hoog.

Lees ook: Coronacrisis? Reisondernemer achter Charlie’s Travels ziet vooral kansen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws