Nieuws Recreatie en toerisme

Het is over en uit: streep door alle geboekte Thomas Cook en Neckermann-reizen

Thomas Cook en Neckermann zetten een streep door alle reeds geboekte reizen, zo maakte Thomas Cook Nederland in een verklaring op de website bekend. De reisorganisatie deed eerder al melding van financieel onvermogen bij garantiefonds SGR.

Natasja de Groot (AD)/ANP/Foto: Erika Santelices (AFP) 24 september 2019

Thomas Cook vliegreizen Neckermann

Gelaten en vermoeide passagiers wachten op een Dominicaans vliegveld op een gecancelde Thomas Cook-vlucht.

Alle toekomstige boekingen komen te vervallen. Voor verdere instructies verwijst de reisorganisatie naar de website van het garantiefonds. Voor mensen die op dit moment op reis zijn met een boeking via Thomas Cook is het nummer 070-3071111 ingericht voor vragen.

Garantiefonds SGR probeert de geboekte reizen gewoon te laten doorgaan, meldt het AD. Tot het eind van de winter zouden zo’n 40.000 tot 50.000 Nederlanders met de reisorganisatie vertrekken. ,,Voor de komende dagen proberen we zoveel mogelijk reizen door te laten gaan, dan wel te zorgen voor een goed alternatief. Voor al die mensen geldt: hun geld is veilig.

Boekingen gecanceld

Na de aankondiging van het faillissement van de Britse touroperator Thomas Cook gisteren ging de Nederlandse tak er lang van uit dat alle vakantievluchten vanuit Nederland gewoon konden doorgaan. Gisteravond ging dan toch een streep door de reisplannen van in elk geval duizend Nederlanders: alle boekingen van vandaag werden gecanceld.

Lees ook: Noodlijdend Thomas Cook valt om: wat zijn de gevolgen?

Thomas Cook Nederland zag zich door de financiële problemen bij het moederbedrijf genoodzaakt om bij de rechter het faillissement aan te vragen. Naar verwachting beslist de rechter daar op korte termijn over.

Bedrijfsvoering overgenomen

Tientallen reizigers vertrokken vanochtend toch nog; zij wisten hun pakketreis om te boeken. Zekerheid of de vluchten van morgen of op een later moment vertrekken, kon de reisorganisatie toen niet geven. Het garantiefonds, Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), dat inmiddels de bedrijfsvoering van Thomas Cook Nederland heeft overgenomen, kan die garantie ook niet geven, máár spreekt wel die hoop uit.