Nieuws Recreatie en toerisme

Sunweb hoeft Corendon niet gedwongen over te nemen

Reisorganisatie Sunweb hoeft branchegenoot Corendon niet gedwongen over te nemen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald in het door Corendon aangespannen kort geding. De rechter vindt dat een gedwongen overname mogelijk te zware gevolgen heeft door de coronacrisis. Corendon gaat in beroep tegen de uitspraak.

ANP 7 december 2020

Corendon sunweb

Corendon gaat in hoger beroep, nadat de voorzieningenrechter maandagmiddag Sunweb in het gelijk stelde over het stoppen van de overname. Foto: ANP

In juni vorig jaar maakten de twee reisorganisaties bekend dat er een voorlopige overeenkomst was gesloten. Beide partijen zijn anderhalf jaar bezig geweest met de transactie en kregen eind oktober toestemming van mededingingsautoriteit ACM om de samensmelting door te zetten.

Op 12 november maakte Sunweb bekend dat het toch afziet van de aankoop van Corendon. ,,Omdat er voor de zogeheten 'long stop date' niet aan de eisen is voldaan van de koop- en verkoopovereenkomst, hebben we de transactie beëindigd", zei Mattijs ten Brink, topman van Sunweb, over dat besluit.

Lees ook: Reisorganisatie Sunweb neemt Corendon toch niet over

Corendon-topman Steven van der Heijden was het daar niet mee eens. Hij vindt dat wel degelijk is voldaan aan de voorwaarden en vermoedt dat Sunweb de overnamepoging wil stopzetten vanwege de malaise in de reissector, die hard is getroffen door de wereldwijde coronacrisis. Van der Heijden spande daarom een kort geding aan om Sunweb te verplichten de overname door te zetten.

,,Onder deze omstandigheden dienen partijen om de tafel te gaan zitten om de deal, waarmee zij aanvankelijk zo verguld waren, aan te passen aan de gewijzigde situatie", aldus de rechter. Corendon heeft eerder al aangegeven daarvoor open te staan, Sunweb heeft dat niet duidelijk gemaakt. Volgens de rechter kan Sunweb de overname niet zomaar stopzetten. De rechter wil nu dat de partijen opnieuw om de tafel gaan en stelt dat het goed mogelijk is dat Corendon in een bodemprocedure wel wint.

Corendon gaat in hoger beroep

Corendon laat in een reactie weten niet onverdeeld gelukkig te zijn met de uitspraak. De reisorganisator meldt dat het nog altijd openstaat voor nieuwe onderhandelingen. Desondanks heeft Corendon besloten in hoger beroep te gaan, omdatzij van mening is dat de transactie moet plaatsvinden nu de rechter heeft vastgesteld dat aan alle voorwaarden is voldaan. Volgens de advocaten van Corendon doet Sunweb er alles aan om onder de overname uit te komen, om het bedrijf uiteindelijk voor een lager bedrag te kunnen kopen. Dat ontkent Ten Brink stellig.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.