Nieuws Recreatie en toerisme

Thomas Cook Nederland is failliet

Wat vorige week al op De Ondernemer werd voorspeld, is gebeurd. Thomas Cook Nederland is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Voor de circa tweehonderd medewerkers is collectief ontslag aangevraagd.

REDACTIE/ANP 30 september 2019

Thomas Cook reisbureau reizen failliet

Vorige week moest de Nederlandse tak van de touroperator al uitstel van betaling aanvragen, nadat het Britse moederbedrijf gevallen was. De hoop was dat het bedrijf toen zelfstandig verder kon gaan, of een samenwerking aan kon gaan met Thomas Cook-bedrijven in andere landen, maar dat is dus niet gelukt.

Gecentraliseerd bedrijf

Steven van der Heijden, de ceo van Corendon, voorspelde vorige week al op deze site dat de Nederlandse tak van Thomas Cook net als het Britse moederbedrijf om zou vallen. ,,Het is een heel gecentraliseerd bedrijf, dus het zal voor de Nederlandse tak moeilijk worden om alleen door te gaan. Nu ze gestopt zijn met reizen te verkopen wijst alles erop dat de Nederlandse Thomas Cook ook wel failliet verklaard gaat worden,'' zei hij toen.

Lees ook: Noodlijdend Thomas Cook valt om: wat zijn de gevolgen?

Bewindvoerder Hanneke De Coninck-Smolders is benoemd tot curator van Thomas Cook. Komende weken zal zij in gesprek gaan met potentiële kopers voor de gehele Nederlandse tak, of delen ervan. Volgens het bedrijf hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.

Corendon

Dat Corendon als grote touroperator interesse zal tonen ligt volgens de ceo van Corendon niet voor de hand, juist doordat Thomas Cook volgens hem zo gecentraliseerd is. ,,De Nederlandse tak betreft vooral zaken als marketing en heeft dus weinig substantie,'' aldus Van der Heijden.

Lees ook: Het is over en uit: streep door alle geboekte Thomas Cook en Neckermann-reizen

Het ging al een tijd niet goed met het Britse Thomas Cook. Het bedrijf had hoge schulden door een niet zo soepel verlopen overname van een concurrent en ook de klanten lieten het afweten. Andere Europese dochterbedrijven, zoals de Belgische en Duitse tak, vroegen vorige week al faillissement aan.

Andere ondernemingen ook geraakt

De val van een grote touroperator als Thomas Cook heeft ook zijn effect op andere ondernemingen, waaronder hoteliers. Het AD schrijft dat de koepelorganisatie van Spaanse hoteliers waarschuwt dat mogelijk zo'n 500 hotels in Spanje de deuren moeten sluiten als gevolg van het faillissement. Sommige landen, waaronder Turkije, zouden al aangekondigd hebben om gedupeerde ondernemers in eigen land financieel te ondersteunen.