Nieuws Recreatie en toerisme
Duitse menukaart, campagnes en zelfs taalcursus? Ondernemers Veluwe spelen steeds meer in op oosterburen
Onze oosterburen weten de Veluwe steeds beter te vinden. Sinds 2016 richt de Veluwe de pijlen nadrukkelijker op de Duitse toerist en dat werpt zijn vruchten af: hun aantal is bijna verdubbeld. Neemt de regio sluipenderwijs het stokje over van de Noordzeekust, van oudsher de favoriete bestemming van Duitse vakantiegangers?

Arjan Visch, eigenaar van hotel-restaurant Monopole in Harderwijk, met een Duitse menukaart. Foto: Ruben Schipper Fotografie
Bij hotel-restaurant Monopole in Harderwijk word je als Duitse gast op je wenken bediend. Eenmaal gesetteld aan je tafeltje word je geholpen door een serveerster die het Duits op z’n minst een beetje machtig is. Daarna krijg je een menukaart aangereikt, die volledig is vertaald naar je moerstaal.
Eigenaar Arjan Visch haalt zijn schouders op, hij vindt het vanzelfsprekend dat onze oosterburen zich welkom voelen in zijn zaak aan de Harderwijkse boulevard. ,,Ons personeel volgt op dit moment nog geen cursus Duits, maar ik sluit niet uit dat dat in de toekomst verandert. Zeker als de groei van aantal Duitse toeristen door blijft zetten”, aldus Visch in het AD.
Opmars Duitse toeristen op Veluwe
Deze ‘vanzelfsprekendheid’ is echter iets van de laatste jaren. In grote steden en langs de Noordzeekust is de focus op de buitenlandse toerist al decennia gemeengoed, maar op de Veluwe ging de aandacht tot voor kort vrijwel volledig uit naar de Nederlandse vakantieganger.
Dat is dus aan het veranderen. Waar Duitse menukaarten tien jaar geleden nog een zeldzaamheid waren in een stad als Harderwijk, zijn de meeste restaurants inmiddels overstag. Dat valt ook goed te begrijpen, want de Duitse toerist is op de Veluwe bezig aan een voorzichtige doch gestage opmars.
In 2012 trok Gelderland - cijfers van alleen de Veluwe zijn niet voorhanden - 139.000 Duitse verblijfsgasten. In de jaren daarna bleef dat aantal grotendeels gelijk, er was slechts sprake van een zeer beperkte groei. In de periode 2016-2019 kwam daar verandering in: het aantal Duitse toeristen is toen bijna verdubbeld (van 175.000 naar 342.000 verblijfsgasten).
"Op dit moment draaien wij weer campagnes met als doel de Duitse toerist verleiden onze regio te bezoeken"
De coronacrisis die volgde, zorgde voor een flinke terugval. Net als veel Nederlanders kozen Duitsers massaal voor een vakantie in eigen land. Maar vorig jaar, met corona op z’n retour, keerden onze oosterburen weer voorzichtig terug.
,,We zijn weliswaar nog niet terug op het niveau van voor corona, maar het gaat de goede kant op”, zegt Reinou de Haan van VisitVeluwe. ,,Op dit moment draaien wij weer campagnes met als doel de Duitse toerist verleiden onze regio te bezoeken. Daarbij laten we de veelzijdigheid van de Veluwe zien, met fietsroutes, prachtige natuur, daguitjes en plekken om te eten en te drinken.”
Lees ook: Ondernemen in Duitsland? Trap niet in deze valkuilen
Sinds 2016 richt VisitVeluwe haar pijlen steeds nadrukkelijker op de Duitse toerist. Er wordt advertentieruimte gekocht in lokale en regionale media, Duitstalig promotiemateriaal wordt driftig verspreid, met name in het westen van het land, en op Duitse vakantiebeurzen is steevast een stand te vinden met informatie over de Veluwe. Het lijkt er dus op dat al deze inspanningen hun vruchten beginnen af te werpen.
De Veluwe is voor veel Duitsers ook relatief dichtbij. ,,Keulen ligt hier 2,5 uur vandaan, dat is niks”, zegt ondernemer Visch. ,,Veel van onze gasten komen voor de historie en het water, dan zit je natuurlijk goed in Harderwijk.” Dat wordt bevestigd door De Haan. ,,Hanzesteden en water zijn absolute trekkers voor Duitse bezoekers, net als de steden Arnhem en Nijmegen.”
"Duitsers zijn vaak iets veeleisender, maar als je ze goed verzorgt, zijn het de beste gasten die je je maar kunt wensen"
Binnenlandse toerist blijft belangrijkste groep op Veluwe
De groei van het aantal Duitse toeristen moet echter niet worden overdreven, vindt Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN). ,,Als regio zijn we er blij mee, maar tegelijkertijd moet ik benadrukken dat de binnenlandse toerist nog altijd veruit onze belangrijkste doelgroep is. Gelderland trok vorig jaar zo’n 4,5 miljoen verblijfsgasten. Daar zaten 304.000 Duitsers tussen, amper 7 procent van het totaal.”
Dijkema juicht het toe dat er campagnes op touw worden gezet die zijn gericht op de Duitse toerist, zijn eigen organisatie doet daar ook aan mee. ,,Want zeker in Duitsland en Vlaanderen valt voor ons nog een wereld te winnen. Maar deze twee doelgroepen zullen qua aantallen nooit in de buurt komen van de binnenlandse toerist, in de verste verte niet. En dat zal altijd zo blijven.”
De menukaart van hotel-restaurant Monopole in Harderwijk in het Duits. Omdat bijna alle Duitse gasten de digitale versie gebruiken, maakt Monopole gebruik van een Duitse kaart die op een Nederlandse versie is geplakt. Foto: Ruben Schipper Fotografie
Duitse menukaart is must voor ondernemers
Toch doen Veluwse horeca- en recreatie-ondernemers er volgens De Haan verstandig aan in te spelen op de Duitse toerist, hoe relatief bescheiden die in aantallen ook mag zijn. ,,Menukaart en website in het Duits zijn tegenwoordig een absolute must. Ondernemers moeten zich er bovendien bewust van zijn dat de wensen van de Duitse gast anders zijn dan die van de Nederlandse, dat proberen wij ze ook mee te geven.”
Daar kan Visch inmiddels over meepraten. ,,Veel van onze Duitse hotelgasten bellen kort voor aankomst om hun reservering te bevestigen en te laten weten dat ze écht komen. Dat zie je Nederlanders niet zo snel doen. Duitsers zijn vaak iets veeleisender, maar als je ze goed verzorgt, zijn het de beste gasten die je je maar kunt wensen. En dan zijn ze ook niet te beroerd om iets meer geld uit te geven.”
Lees ook: Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: voor hoe lang nog?
Hoe om te gaan met de Duitse gast?
Denise Aehnelt van Red Online Marketing heeft voor Nederlandse ondernemers op een rijtje gezet wat onze oosterburen waarderen en belangrijk vinden:
• Duitse gasten zijn vaak dol op verhalen uit de regio. Ze willen meer weten over Land und Leute en niet alleen de grote dagattracties in de buurt bezoeken.
• Duitsers waarderen het als je probeert in het Duits te communiceren. Heb je een restaurant? Zorg er dan voor dat er een Duitse menukaart is.
• Duitsers houden over het algemeen niet van verrassingen of wijzigingen op het laatste moment. Ze hebben graag alles onder controle.
• Veiligheid, vertrouwdheid en professionaliteit zijn belangrijk voor Duitsers. Als iets niet zo gaat als verwacht, zijn ze snel geneigd daar wat van te zeggen.
• Antwoord nooit met alleen keine Ahnung wanneer je iets niet weet. Dat klinkt alsof je niet geïnteresseerd bent.