Nieuws Actueel

Referendum over koopzondagen in Zwolle afdwingen is hele klus

'Vanuit het niets' een referendum over koopzondagen op de agenda krijgen, is lastig. Ondernemers proberen het toch, bericht De Stentor.

Fransisca Muller | Foto: ANP 10 mei 2016

Koopzondag ANP1065

>>>Lees ook: Referendum over koopzndag in Zwolledew

Een Zwols ondernemerscollectief doet opnieuw een poging om te bereiken dat de winkels in Zwolle elke zondag open kunnen. Ze zijn begonnen met het verzamelen van handtekeningen om af te dwingen dat het onderwerp 'vrije koopzondag' in de raadsvergadering aan de orde komt. De volgende stap in hun actieplan is zorgen dat de Zwolse bevolking zich middels een referendum kan uitspreken over de vrijheid van ondernemen op zondag. In theorie kan ze dat lukken, maar het wordt een hele klus, blijkt bij navraag bij de griffie van de gemeente.

Op de agendaOm een onderwerp geagendeerd te krijgen voor een gemeenteraadsvergadering is een burgerinitiatief of een E-petitie nodig. Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn. Er moeten dan vijfhonderd handtekeningen verzameld worden, en dat mag ook via internet. De garantie bij zo'n petitie is dat de gemeenteraad een moment inruimt tijdens een raadsvergadering om erover te praten. Maar dat hoeft nog niet per se te leiden tot een raadsbesluit. Het indienen van een referendum kan daarentegen alleen bij onderwerpen waar in het verleden een raadsbesluit over genomen is. Dat is bij de koopzondagen niet het geval. Er ligt immers enkel een coalitieafspraak aan ten grondslag.

RaadsbesluitEen raadsbesluit over het vrijgeven van koopzondagen kan in dit geval alleen genomen worden als het college van burgemeester en wethouders met een voorstel komt. En de kans dat het college dat bij dit onderwerp doet is minimaal: de coalitie houdt de gelederen gesloten omdat is afgesproken dat deze collegeperiode niet getornd wordt aan het aantal koopzondagen. Dat blijft tot de verkiezingen één zondag per maand.

VoorstelOm toch een raadsbesluit over het onderwerp uit te lokken zijn er nog wel verschillende andere mogelijkheden. Raadsfracties kunnen het college opdragen om met een voorstel te komen, maar dat kan alleen bij raadsmeerderheid. Ook kunnen partijen zelf een initiatiefvoorstel indienen, zoals onlangs gebeurde rond het vrijgeven van de horecatijden.

Maar ook bij het indienen en agenderen hiervan speelt de steun van andere partijen weer een cruciale rol.

Bureaucratische hobbelsWoordvoerder Hylke Thiry van het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle maakt zich geen zorgen over de bureaucratische hobbels. "Ik twijfel er niet aan dat we dat voor elkaar krijgen."

De coalitie houdt de gelederen gesloten omdat is afgesproken dat deze collegeperiode niet getornd wordt aan het aantal koopzondagen