Nieuws Actueel

Reinout Oerlemans: van gtst-soapie tot vermogende producent

Je kunt Reinout Oerlemans kennen als acteur, televisiepresentator en regisseur. Maar die rollen waren slechts een opstapje naar zijn bloeiende carrière als producent. Dit is hoe Reinout Oerlemans zijn miljoenen verdient.

Vincent Krijtenburg | Foto's: ANP 18 mei 2019

Reinout Oerlemans anp

Reinout Oerlemans als acteur

Zes jaar lang liet Reinout Oerlemans menig vrouwenhart sneller kloppen in de rol van Arnie Alberts in de soapserie Goede tijden, Slechte tijden. Na zijn succesvolle auditie bij Endemol producties speelt hij zes jaar lang in de soap, onder meer met Antonie Kamerling in de rol van Peter Kelder. Joop van den Ende (samen met John de Mol eigenaar van Endemol) ziet in Oerlemans een groot talent. “Wat Joop toen in me gezien heeft, snap ik nog niet”, zegt Reinout Oerlemans in 2003 tegen de Volkskrant. “Als ik mezelf terugzie in die serie, kan ik geen greintje talent ontdekken. Ik was in ieder geval geen acteur. Ik heb zes jaar bij Goede Tijden gezeten, ik heb acteerlessen genomen, en ik kan nu zeggen: ik ben het niet.” Nadat Oerlemans in 1996 afscheid nam van gtst was hij nog tweemaal acteur. In 2001 speelde hij in een aflevering van AllStars en in 2010 is Reinout Oerlemans -als zichzelf- te zien in de film New Kids Turbo.

Reinout Oerlemans als presentator

In zijn soap-tijd schnabbelt Reinout Oerlemans ook nog bij als presentator. Samen met Pernille La Lau presenteert hij in 1994 en 1995 de Postcode Jackpot op de TROS. In 1995 presenteert hij Heartbreak Hotel. Als het format van Veronica naar RTL4 verhuist, gaat de presentator mee. Ook na zijn gtst -periode is Reinout Oerlemans als presentator actief voor de volgende programma's: Superster (2005-2006), TROS TV Show (2006), Gouden Loeki (2006, 2007), Heartbreak Hotel (1997-1999), Postcode Loterij Recordshow; Straatprijzen (1998), Wedden, dat..? (1999), Gekkenhuis (1999-2000), Typisch 80 (2001-2002), Idols (2002-2004), De Tien (2002-2003), Pulse (2003-2004), Gouden Televizier-Ring Gala (2012) en Strictly Come Dancing (2012). Hij werkte onder meer samen met collega-presentators Katja Schuurman, Fabienne de Vries en Tooske Breugem.

Oerlemans maakt ook een uitstapje als filmregisseur. In 2009 regisseert hij 'Komt een vrouw bij de dokter', en in 2011 de film 'Nova Zembla'.

Het bedrijf Eyeworks

In de dagen dat Reinout Oerlemans niet als acteur of presentator op de televisieset te vinden is werkt hij vanaf omstreeks 2000 aan zijn eigen bedrijf Eyeworks. Het bedrijf bedenkt formats voor televisieprogramma's, die vervolgens door Endemol worden geproduceerd. Met programma's als De Nationale IQ-test, De Bauers, Flikken Maastricht en Typisch tachtig zet hij zijn onderneming op de kaart.

Ondernemen in Amerika

Het bedrijf van de rasondernemer gaat een steeds grotere rol spelen in zijn leven. Het is in 2008 dan ook voorgoed klaar met het presenteren, als hij zijn bedrijf gaat aansturen vanuit het hoofdkantoor in Los Angeles. Het bedrijf heeft dan twaalf vestigingen. Oerlemans vertrekt met zijn gezin naar de de Verenigde Staten. Niet voorgoed. “Eind 2009 kwam het gezin verbolgen terug naar Nederland omdat er crisis was. Amerika kende Reinout nog niet zo goed”, zegt Mariët Oosterwijk in het Telegraaf-programma Privé TV. “Achteraf gezien bleek het slechts een onderbreking van hun droom te zijn, want nu hebben ze gewoon een doorstart gemaakt. Waar ze nu wonen is niet mis”, zegt ze. Oosterwijk heeft het dan over een nieuwe miljoenenvilla in de Hollywood Hills. De mediatycoon betrekt in 2014 het huis in de Hollywood Hills, samen met zijn vrouw Daniëlle Oerlemans (Daniëlle Overgaag) en hun vier kinderen Thijmen (2014: 13 jaar), Fiene (2014: 10 jaar), Benjamin (2014: 8 jaar) en Kate (2014: 5 jaar). Het peperdure landhuis van Reinout Oerlemans in Laren gaat in de verkoop voor 8,8 miljoen euro. Erg vlotten wil de verkoop van Landgoed Steenbergen niet. In 2018 staat het nog steeds te koop, dan voor 6,3 miljoen euro.

Verkoop van het bedrijf Eyeworks

Reinout Oerlemans vergaart een kapitaal als hij in 2014 zijn bedrijf Eyeworks verkoopt aan Time Warner. Hij behoudt wel de Amerikaanse tak, Eyeworks USA, dat hij in 2015 omdoopt tot 3 Ball Entertainment en nog altijd runt. 3 Ball Entertainment is naar eigen zeggen één van de meest productieve televisieproducenten van reality- en non-fictieprogrammering. Het onafhankelijke bedrijf heeft meer dan 225 mensen in dienst in een state-of-the-art faciliteit van 40.000 vierkante voet in Manhattan Beach, Californië.

Het vermogen van Reinout Oerlemans

Het vermogen van Reinout Oerlemans wordt door de Quote 500 op €165 miljoen geschat. De miljonair staat daarmee op nummer 215 in de lijst. Het geld dat hij als acteur en producent verdient heeft hij belegd in vastgoed. De ondernemer heeft volgens het Parool (2017) in de loop der jaren een flinke positie opgebouwd in de Amsterdamse vastgoedmarkt. “Een deel van zijn miljoenen zit in meer dan vijftig adressen in de stad. Oerlemans, nog altijd gevestigd in Amerika, schafte onlangs nog panden aan in de Spaarndammerstraat, die momenteel worden samengetrokken tot één grote winkel. Dat hij een neus heeft voor goede vastgoedinvesteringen bleek wel uit de winst die hij maakte met het hoofdkantoor van Eyeworks op het Raamplein. Hij kocht het pand in 2012 voor 8,6 miljoen en verkocht het zes jaar later voor ruim 20,6 miljoen. Een winst van 12 miljoen, minus de kosten van de verbouwing”, rekent het Parool uit. Op sociale media is te zien hoe Reinout Oerlemans en zijn vrouw en kinderen genieten van zijn vermogen, onder meer een zeiljacht en mooie auto's.

Broer Dirk Oerlemans

Ook broer Dirk Oerlemans is actief als ondernemer, zo ontdekte dagblad NRC. “Negen oude plezierjachten, met namen als 'Beach1400' en 'Sirene', liggen daar (de Nieuwe Meer in Amsterdam, red.) dicht tegen elkaar aan in een rommelig stukje jachthaven. Maar de advertenties (Airbnb, red.) beloofden een 'traditional houseboat experience', voor 160 tot 270 euro per nacht, afhankelijk van de staat van de boot en het aantal slaapplaatsen. De boten blijken eigendom van Dirk Oerlemans, de broer van tv-producent Reinout Oerlemans”, schrijft NRC. Dirk Oerlemans verhuurt de boten niet langer via Airbnb, maar via de site Rentmyboats.nl. “We wilden weg van de negativiteit rondom Airbnb. Wij verhuren immers pleziervaartuigen, geen hotelkamers of huizen", zegt de vastgoedondernemer van het Haagse Westfield Management.

Hartaanval en bypassoperatie

In 2012 komt de programmamaker Reinout Oerlemans in opspraak met de reality-serie '24 uur: tussen leven en dood'. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur doet dan uit de doeken dat de serie - die zich afspeelt op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc in Amsterdam - zonder toestemming van patiënten is gefilmd. De serie wordt van de buis gehaald na één aflevering.

De tv-producent komt zelf in 2016 op de spoedeisende hulp terecht nadat hij een hartaanval heeft. Oerlemans voelt zich de bewuste zondagmiddag niet goed na een hockeywedstrijd. Hij is toen zelf naar het ziekenhuis gereden, staat in een verklaring. Nog dezelfde dag ondergaat hij een succesvolle bypassoperatie.

Oerlemans' Mediabedrijf

Reinout Oerlemans stond samen met Robert van den Bogaard en Ronald Wechem aan de basis van Eyeworks. De drie media-musketiers hebben tegenwoordig een gezamenlijk belang van vijftig procent in mediabedrijf Lecter Media. In 2017 stapte dit bedrijf in een joint venture met twee - eveneens Vlaamse productiehuizen - 'Woestijnvis' en 'De Mensen' en Lecter Media. “FABIOLA gaat eigen programma’s ontwikkelen voor de Nederlandse markt en ook exclusief de formats van de drie Vlaamse producenten aanbieden en produceren in Nederland. De 3 Belgische producenten bundelen met deze stap hun creatieve krachten in Nederland. Zowel De Mensen als Lecter Media hebben al langer de ambitie om ook in Nederland als producent actief te zijn”, staat in een verklaring. Media, vrienden en familie en vastgoed in de Benelux houden Oerlemans dus nog altijd verbonden aan Nederland.

Reinout Oerlemans

Bedrijf: Eyeworks, 3Ball
Bekend van: Goede Tijden Slechte Tijden (GTST)
Geboorteplaats: Mill (10 juni 1971)
Regie: Komt een vrouw bij de dokter en Nova Zembla