Nieuws Actueel

65-plussers welvarender dan ooit: reissector profiteert

De reissector heeft volgens het AD niets te klagen: er worden meer reizen geboekt en er wordt vooral meer geld aan vakanties uitgegeven. Uit onderzoek van het Economisch Bureau van ABN Amro blijkt dit voor een groot deel te danken aan een flinke groep 65-plussers.

Natasja de Groot | Foto: ANP 13 februari 2018

Kamperen 3

Wie denkt dat gepensioneerden vooral van bootvakanties houden en liefst overwinteren aan de Spaanse costa’s, moet nodig zijn beeld bijstellen. Volgens een onderzoek van ABN Amro zijn de senioren reislustig en komen ze graag op nieuwe plekken.

Vier op de tien 65-plussers heeft een bucketlist waarop vooral stedentrips hoog genoteerd staan. Een andere populaire vakantievorm van de senioren is het zogeheten 'multi-generatiereizen', oftewel: op reis gaan met kinderen en kleinkinderen.

Lees ook: Werkmail checken tijdens vakantie? Verleidelijk, maar geen goed idee

Welvarender en vitaler

,,De huidige 65-plussers zijn welvarender, vitaler en mobieler dan ooit en daarom zijn ze een zeer interessante groeidoelgroep voor de reissector”, schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in het nieuwste onderzoek Vijftig tinten grijs op reis.

Dat gepensioneerden dol zijn op vakanties, bevestigen de cijfers in dat onderzoek: de afgelopen vijf jaar groeide het aantal vakanties onder deze doelgroep met 13 procent. Ook laten de senioren hun geld graag rollen tijdens die vakanties. Tijdens korte trips geven ze ruim een kwart meer uit dan de jongere vakantiegangers.

Half miljard

Van de reislustige gepensioneerden profiteert de reissector flink, aldus het ABN-rapport. De omzet van de reisindustrie steeg tot en met het derde kwartaal 2017 met liefst 13,3 procent. Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten goed. Er zijn ruim 8 procent méér reizen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral door senioren, zo blijkt.

Voor reisondernemingen ziet de toekomst er al met al zonnig uit: de verwachting van ABN is dat de bestedingen van 65-plussers aan vakanties de komende vijf jaar met een half miljard euro zullen stijgen. Dat is een stijging van bijna 100 miljoen euro per jaar.

Lees ook: Zo boekt Tony's Chocolonely een fenomenale omzetgroei

Waakzaamheid

Toch is waakzaamheid geboden, waarschuwt ABN Amro. Nu al boekt 22 procent van de gepensioneerden zijn reis online en de verwachting is dat steeds meer gepensioneerden dat zullen doen.

,,Er is concurrentie van private vakantiehuizen en van bestemmingen die direct worden geboekt. Daarnaast laten partijen als Google en Airbnb zich gelden. Door gericht te investeren in nieuwe bestemmingen, mobiliteit en communicatie vergroten reisagenten hun toegang tot een interessante doelgroep.”