Nieuws Actueel

Remco ging ‘voor de grap’ worstenbroodjes bakken na faillissement, nu maakt hij er 60.000 per week

Hij ging failliet, krabbelde weer op en ging worstenbroodjes bakken. Inmiddels bakt Remco Beekman er wekelijks zo’n 60.000. In Den Bosch, Sint-Michielsgestel en Vught én binnenkort opent hij een gloednieuwe bakkerij op Treurenburg. ,,Vroeger wilde ik een dikke BMW rijden, nu rijd ik in een bestelbus.”

Miranda van Houtum 31 augustus 2023

Remco beekman worstenbroodjes succes faillissement

Eigenaar Remco Beekman op archiefbeeld uit 2019.

Een ras-Amsterdammer die het land wil veroveren met ‘keilekkere Brabantsche worstenbroodjes’. Dat vraagt om een uitleg, schrijft het AD. ,,Ik ben in 1998 vanwege de liefde naar Den Bosch verhuisd”, verklaart ondernemer Remco Beekman (48). ,,Ik leerde haar kennen op de hogere hotelschool in Maastricht. Ik heb een aantal jaren ‘Lokaal Horeca’ gehad met 11 vestigingen en zo’n honderd man personeel. Een soort kruising tussen catering en lunchrooms bij bijvoorbeeld de tennisbaan of in een winkel. De formule sloeg aan, ik groeide hard maar was nog te onervaren. Mijn hoogtepunt werd mijn dieptepunt. De bankencrisis sloeg toe en mijn omzet holde achteruit. Ik heb mijn eigen faillissement aangevraagd.”

Lees ook: Dreigend faillissement? Vier tips voor ondernemers in zwaar weer

Terwijl hij thuis aan het uithuilen was, ging hij ‘voor de grap’ worstenbroodjes bakken. In zijn eigen keuken. Zoals hij ze lekker vindt. Met weinig brood, veel vlees en hoog op smaak en dat viel in de smaak. Ook bij de buurvrouw, familie en vrienden. Iedereen wilde ze hebben. Beekman startte een nieuw bedrijfje: Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes.

Worstenbroodjes met een verhaal

Hij ging op zoek naar een professionele baklocatie en vond die (leegstandbeheer) aan de Copernicuslaan in Den Bosch. Daar kwam al snel een bakkerij op Fort Isabella in Vught bij. ,,Ook een soort antikraak. De lage huur zorgde ervoor dat ik volop kon investeren in mijn nieuwe bedrijf. Er volgde een derde locatie, op het terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel maar daar gaan we binnenkort stoppen. Het terrein is verkocht. Begin november verwachten we onze gloednieuwe bakkerij op Treurenbrug in Den Bosch te kunnen openen.”

Hoe het kan dat zijn worstenbroodjes zo populair zijn? ,,Dat ze lekker zijn, kan niet de enige reden zijn”, stelt de Bosschenaar. ,,Het zit hem denk ik ook in ‘het verhaal achter de worstenbroodjes’”, zegt hij doelend op het sociale aspect van zijn bakkerij dat veel van zijn zakelijke klanten aanspreekt. ,,We hebben op dit moment 65 mensen aan het werk waarvan 15 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van magazijnmedewerkers, huisvrouwen, tot een glasvezelmonteur of een dakloze die inmiddels zijn eigen huisje heeft en het ontzettend goed doet. Ze bakken en verpakken hier samen worstenbroodjes.”

Lees ook: Van je bedrijf een merk maken: hoe storytelling juist werkt in het mkb

Hij vervolgt: ,,De worstenbroodjes worden nog steeds allemaal met de hand gemaakt en omdat we alleen worstenbroodjes bakken, hebben we geen opgeleide bakkers nodig. En we bakken worstenbroodjes voor iedereen. Dus bijvoorbeeld ook gluten- of lactosevrij, vegan en halal of met truffel, asperge en sambal. Vorig jaar steeg de verkoop van vegan worstenboordjes met dertig procent. Dat is een enorme groeimarkt. Er is nog weinig concurrentie.”

Ook particuliere klanten, die de Brabantse lekkernij kopen aan de Copernicuslaan in Den Bosch of Het Fort in Vught, zien meteen dat ze niet met een ‘fabrieksworstenbroodje’ te maken hebben. ,,Je staat met je neus op het maken van de worstenbroodjes. Je ruikt ze en ze zijn altijd vers, dat draagt denk ik ook bij aan het succes.”

Lees ook: Hoe deze Amsterdammer van Brabantsche Worstenbroodjes een keilekker succes maakt

Daarnaast is het worstenbroodje volgens de geboren Amsterdammer ook gewoon verweven met de Brabantse cultuur. Sinds 2016 staat de lekkernij, die ooit is ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken, op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Streek- en ambachtelijke producten in trek

Volgens de stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje worden er in Noord-Brabant per jaar ongeveer 25 miljoen worstenbroodjes gegeten en zijn ambachtelijke en streekproducten in trek. ,,Ik weet niet hoe betrouwbaar dat getal is", reageert Beekman. ,Dat zou betekenen dat ik twintig procent van de markt voorzie en dat betwijfel ik. Maar van alle ambachtelijke bakkers bakken wij denk ik wel de meeste worstenbroodjes. In een fabriek rollen er wel 12.000 per uur van de band.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Remco op recent beeld tussen zijn personeel.

Met ‘Brabantsche’ worstenbroodjes naar Amsterdam

Het worstenbroodje komt in Brabant op tafel als er iets te vieren valt. ,,Als mensen tijdens kerst uit de kerk komen, bij een doop of een begrafenis. Het worstenbroodje roept een bepaald gevoel op. Toch was ook onze pop-up winkel in Amsterdam een groot succes. Er kwamen mensen langs die in Brabant hadden gewoond en weer helemaal dat gevoel van vroeger beleefden.”

Het vlees komt van Brabantse boeren. Een slager uit Schijndel maakt de gehaktstaafjes, volgens het recept van Beekman. ,,Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ, red.) was onze eerste zakelijke klant. We bakten er destijds driehonderd in de week. JBZ wilde er alleen al iedere week duizend hebben. Inmiddels hebben we zo’n 450 zakelijke afnemers en zitten we op ruim drie miljoen worstenbroodjes per jaar. Onze nieuwe bakkerij op Treurenburg gaat vooral de zakelijke markt bedienen.”

Lees ook: Van tapastent tot horeca-imperium: het groeiverhaal van Roland Hogenelst

Beekman is volgens eigen zeggen een ‘andere ondernemer’ geworden. ,,Dat dit allemaal gebeurt, had ik echt nooit verwacht. Ik heb niet eens een businessplan geschreven. Vroeger wilde ik een dikke BMW rijden, nu boeit me dat niet meer en rijd ik in een bestelbus. Het faillissement was een zwarte periode in mijn leven maar misschien had ik die wel nodig om opnieuw te kunnen beginnen."

Leren van faillissement

,,Ik heb nu andere prioriteiten, kijk door een andere bril. Door wat ik zelf heb meegemaakt, vind ik dat mensen een tweede en misschien wel derde of vierde kans verdienen. Kiezen voor echte producten en echte mensen vind ik veel leuker dan winst maken. In onze worstenbroodjes komen emotie, creativiteit en het sociale samen. Ik geniet van de succesverhalen en ben zo allejezus trots op wat we samen voor elkaar hebben gekregen. Als ik ga speechen tijdens de opening van onze nieuwe droombakkerij, ga ik geheid janken!”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws