Nieuws Actueel

Rent a Plant zorgt voor een gezondere werkplek

Mensen zijn het ‘human capital’ van elk bedrijf. Iedereen wil graag gezonde en relaxte werknemers, want om goed te presteren, moet je immers goed in je vel zitten. Daarom is het zo belangrijk dat de werkplek ook een plezierige plek is. Rent a Plant voorziet kantoorpanden van een gezond klimaat.

Feya Wouda | Foto: Martin Metsemakers 13 januari 2017

Renta Plant Martin Metsemakers

Wie streeft naar een optimaal functioneringsklimaat binnen het bedrijf kan het beste de natuur naar binnen halen. Het komt de gezondheid op de werkplek ten goede en het werkt beter dan ingewikkelde ‘high tech’ oplossingen.

Kantoren gezond maken

Johan en Myrian Reuvers van het Almelose Rent a Plant houden zich bezig met het verbeteren van het leefmilieu in kantoorpanden. “Onze missie is om kantoren in Nederland gezond te maken door een natuurlijke werkomgeving te creëren,” zegt Johan Reuvers. “De industriële revolutie heeft voor ‘dichtgetimmerde’ kantoorpanden gezorgd en in de huidige kantoortorens hangt vaak een benauwde atmosfeer en kunnen de ramen niet open. Mensen voelen zich niet prettig in hun werkomgeving, terwijl er veel geld en energie gestoken worden in dure technologie. Het is eigenlijk heel simpel: we moeten terug naar ‘low tech’ en de natuur haar werk laten doen. Het mooie is dat het nog veel goedkoper is ook.”

Gezond effect van planten

“Rent a Plant heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van klimaatproblemen binnen de kantoormuren. Wat wij kunnen toevoegen aan het duurzaamheidsbeleid van onze klanten is een gezondere werkplek door het plaatsen van hydrocultuur interieurbeplanting. Er is een oplossing voor elke ruimte of werkplek. Wij werken onder andere met plantenbakken, verticale groene wanden en waterwanden. Planten zuiveren de lucht, produceren zuurstof, nemen concentraties CO2 op en dempen het geluid. De ingeademde lucht is schoner en dat zorgt voor een grotere mate van welbevinden en minder ziekteverzuim. Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van planten voor stressreductie zorgt. Het gekke is dat de thermostaat vaak omlaag kan terwijl de gevoelstemperatuur hoger ligt. Natuurlijk hebben grote gebouwen een zekere mate van technologie nodig, maar in de praktijk is het vaker een kwestie van weghalen dan toevoegen.”

Het bewustzijn groeit

“Mijn vrouw en ik zijn zeventien jaar geleden samen dit bedrijf begonnen en we merken dat het bewustzijn groeit. Bedrijven zijn steeds vaker geïnteresseerd in duurzaamheid en in de kwaliteit van het verblijf op de werkplek. Wij willen in de toekomst rustig verder groeien en onze missie uitdragen. Dat heeft ook te maken met de manier waarop wij ons eigen bedrijf hebben ingericht. Ons pand is energieneutraal door de lucht-warmtekoppeling, die zorgt voor de verwarming. Zonnepanelen leveren daarvoor de nodige elektra. We hebben onze eerste volledig elektrische auto aangeschaft en dat bevalt zo goed dat we op termijn ons gehele wagenpark willen verduurzamen. We brengen duurzaamheid ook in de praktijk door het afval te scheiden. Het lijkt een open deur, maar als je dat goed scheidt en hergebruikt, houd je bijna geen afval over.”

Een veilige werkplek

“We werken met mensen van de Sociale Werkvoorziening die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en ook met mensen met een wat lastiger pakket of die al jaren werkeloos zijn. Degenen die eenmaal hun draai bij ons gevonden hebben, gaan niet meer weg. Ze doen het onderhoud van de planten in de bedrijven en dat gaat hartstikke goed. Wij hechten erg aan een veilige werkplek en prettige werksfeer. Maar om een goed beleid te voeren, moet je ook kijken of het haalbaar en rendabel is. Zorgen voor continuïteit en een stabiel bedrijf, zowel voor onze medewerkers als onze klanten, betekent ook duurzaam bezig zijn. Dat vinden we eigenlijk heel vanzelfsprekend.”

Dit is het laatste artikel in de serie Twente Duurzaam.

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival