Nieuws Actueel

Rentebesluit ECB en resultaten Besi centraal op Beursplein 5

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De rente in het eurogebied zal naar verwachting voor het eerst sinds 2011 worden verhoogd. De grote vraag is met hoeveel de rente zal worden opgeschroefd. Blijft de ECB bij de eerder aangekondigde rentestap van 0,25 procentpunt of wordt toch gekozen voor een stevigere verhoging met 0,5 procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden.

ANP 21 juli 2022

ANP210722062 1

Daarnaast verwerken beleggers de resultaten van onder meer de AEX-fondsen Besi en ASMI. Chiptoeleverancier Besi had in de eerste jaarhelft last van de coronalockdowns in China en zag de omzet van Chinese klanten daardoor flink dalen. Het lukte Besi wel om zijn totale omzet en winst verder op te voeren. Ook gaat het bedrijf de komende tijd voor 300 miljoen euro aan aandelen terugkopen. Branchegenoot ASMI liet woensdag nabeurs al weten in het tweede kwartaal voor een recordbedrag aan orders te hebben ontvangen. Topman Benjamin Loh sprak opnieuw van een zeer sterk kwartaal.

Berichten dat Rusland de gastoevoer naar Europa via de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn weer heeft opgestart na afronding van de onderhoudswerkzaamheden zorgen mogelijk voor enige opluchting op de beursvloeren. Volgens de exploitant van de pijplijn zal het nog wel enige tijd duren voordat de gastoevoer weer op niveau is. Daardoor blijft het nog even onduidelijk hoeveel gas Rusland precies levert. De politieke crisis in Italië houdt de markten eveneens in de greep. De Italiaanse premier Mario Draghi zal naar verwachting opnieuw zijn vertrek aankondigen nadat drie partijen uit zijn coalitie niet meededen aan een vertrouwensstemming.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen aan de belangrijke ECB-dag. Ook de andere Europese beurzen zullen waarschijnlijk met kleine plussen openen. De aandelenmarkten in Azië lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent hoger na het besluit van de Bank of Japan om de rente ongewijzigd te laten.

Op het Damrak openden ook industrieel toeleverancier Aalberts en groothandelsbedrijf Sligro de boeken. Aalberts boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst en stelde de tweede jaarhelft met een sterk orderboek te zijn begonnen. Sligro profiteerde van de heropening van de horeca, pretparken en uitgaansgelegenheden en zag de omzet flink stijgen in de eerste jaarhelft. Ook boekte het bedrijf weer winst, na een verlies in dezelfde periode vorig jaar.

De euro was 1,0223 dollar waard, tegen 1,0199 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 99,19 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 106,40 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws