Nieuws Actueel

Restaurant ‘t Boothuys sluit na 12 jaar de deuren

Afgelopen zaterdag nog oogstte 't Boothuys een verdienstelijke 7,5 in de Gouden Pollepel, de culinaire rubriek van het AD. Zondag aan het eind van de avond ging de deur van het restaurant aan de uitlopers van de Loosdrechtse Plassen op slot, meldt het AD.

Roeland Franck | Foto: Marnix Schmidt 5 juli 2016

Restaurant t boothuys loosdrechtse plassen

The day after neemt Irene Salomons (43) 's ochtends nog wel de telefoon op in 't Boothuys. Monter vertelt ze - haast opgelucht en resoluut - over haar besluit. "Als het te veel wordt, moet je niet eindeloos doorvechten. Dan maar meteen stoppen. Met pijn in het hart en trots op wat we bereikt hebben, heb ik vorige week maandag de beslissing genomen", aldus de uitbaatster van 't Boothuys. "Het is nog een mooie week geweest, met alle vaste gasten, maar nu is het genoeg. Het is op."

Ondernemen in de horeca is hard werken, lange dagen maken en - zeker in het seizoen - nooit vrij. "Altijd moeten werken terwijl anderen vrij hebben is zwaar, zeker als je ook nog kinderen hebt. Afgelopen week nog had één van mijn dochters een feestje en ik kan daar niet bij zijn", zegt de Breukelse met spijt in haar stem.

Altijd vechtenTwaalf jaar geleden begon ze met haar broer 't Boothuys aan de Scheendijk, aan de uitlopers van de Loosdrechtse Plassen. "Hij was een geweldig getalenteerde kok, maar is in 2008 overleden. Hij stond in de keuken, ik was gastvrouw. Daarna ben ik ook de keuken gaan doen. Laten zien dat ik het zelf kon."

"Later nam Robin van Delden de keuken over, maar afgelopen jaar kampte hij met zijn gezondheid. Toen heb ik weer veel in de keuken gestaan. Het is altijd vechten en dat ging niet meer. Voorlopig doe ik even helemaal niets. Daarna? Dat weet ik nog niet. In de horeca? Dan moet het wel een hele leuke baan zijn. Mijn hart ligt er wel. Niks is mooier dan mensen in jouw zaak zien genieten."

GemisGouden Pollepelrescensent Marco Bosmans, die 't Boothuys enkele weken geleden bezocht en een dikke voldoende toekende, is verbaasd over de sluiting: "Het is een gemis voor de regio. Het was eerlijk gezegd niet het beste restaurant dat we bezochten, maar er zat potentie in. Ze hadden ook meer kunnen doen met de producten die aansluiten bij de unieke ligging, aan de plassen."

Volgens Bosman schortte wel wat aan het exterieur en was de kaart wat gemakkelijk samengesteld. "Tegen deze achtergrond begrijp ik dat ook wel, maar als je werkt in de horeca moet alles kloppen. De avond dat wij er waren, is er met liefde gekookt. Hulde voor het personeel. Ik hoop dat ze snel ergens anders onderdak vinden."