Nieuws Actueel

'Restauratie van een stoel is alsof je met de klant op reis gaat'

In de Twentsche Courant Tubantia wordt wekelijks geschreven over 'De Almelose Zaak'. In deze editie een interview met Francis Rabelink en Philippien Kramer van de Stolenstudio.

Van onze redactie 5 april 2016

Stolenstudio rikkert harink

Bij het betreden van nummer 32 van de Doelenstraat, stap je in een bad van transparant licht en design met Scandinavische kleuren. Het karakteristieke pand op de kruising met de Molenstraat is de Stolenstudio, een conceptstore en møbelatelier van de Almeloërs Francis Rabelink en Philippien Kramer.

Sinds kort is de winkel in Almelo geopend voor publiek. Maar het begrip Stolenstudio bestaat al een stuk langer. "In 2011 ben ik mijn eigen atelier gestart onder de naam Stolenstudio", vertelt Francis Rabelink. "De werkplaats was bij mij thuis en mensen konden voor de restauratie of reparatie van hun meubelstuk bij mij aankloppen. Klanten wisten het atelier te vinden op internet of via mond tot mond reclame. Maar het werd tijd voor een nieuwe stap, en dat is deze conceptstore."

TaakverdelingDe zaak in de Doelenstraat is een gezamenlijk initiatief van de twee ondernemers. "Ik kwam wel eens in de werkplaats van Francis en zo raakten we bevriend. Die vriendschap heeft zich nu ontwikkeld tot een zakelijk partnerschap", aldus Philippien Kramer, verantwoordelijk voor de inkoop, verkoop, advisering en begeleiding. De twee hebben een duidelijke rolverdeling. "Francis werkt echt aan de stoffering van de meubelen. Zij is hiervoor opgeleid en levert al jaren vakwerk. Het herontwerpen van een stoel of bank is een grote stap. Ik geef advies en begeleid mensen. Het proces van restauratie van een stoel is alsof je met de klant op reis gaat, samen op zoek naar een eindbestemming."

DeensHet opschrift 'Stolenstudio' staat inmiddels geplakt op de ruiten van de zaak. Een opvallende naam. "Stolen is vertaald vanuit het Deens 'de stoel'. We hebben met opzet gekozen voor een Deens/Scandinavische stijl. Philippien heeft familie in Denemarken en ik heb er zes jaar gewoond. Het kleurenpalet past bij deze invalshoek: licht, transparant, tijdloos en stil. En we gebruiken stof van de gerenommeerde Deense textielfabrikant Kvadrat, gespecialiseerd in stoffen voor meubilair", vertelt Francis.

De conceptstore en atelier in één is nog in ontwikkeling, benadrukt Philippien. "Over alle producten die we verkopen is nagedacht. Klanten zouden de winkel nog wat leeg kunnen vinden, maar de producten die we verkopen moeten echt bij ons zelf blijven, dat willen we niet overhaasten."

FotoMidden in de Stolenstudio staat een bank gestoffeerd met een print van een foto. Het is een voorbeeld van een van de mogelijkheden. Waar mogelijk werkt het atelier samen met andere ontwerpers. Zo ook met fotografe Merit de Jong, die de foto waarmee de bank is bekleed heeft gemaakt.

Of de conceptstore gaat werken? "Wij geloven dat dit kan in Almelo, daar hebben we ook bewust voor gekozen. Wij hopen dat we met deze winkel de stad kunnen verrijken. En dat bedoelen we niet arrogant, dat zou ons gewoon heel leuk lijken", zegt Philippien.

Foto: Francis Rabelink (links) en Phillipien Kramer in het atelier van de Stolenstudio (Rikkert Harink)