Nieuws Retail

Intratuin geeft per ongeluk gratis plantenbakken weg; hoe voorkomen ze problemen?

Klanten van de Intratuin hadden afgelopen week een financiële opsteker; op de webshop van het tuincentrum stonden planten en plantenbakken voor 0,00 euro in de verkoop. Zulke prijsfouten kunnen webwinkels nog flink in de problemen brengen. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat je dit goed oplost?

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 29 maart 2019

Intratuin overzicht anp

Volgens Intratuin hebben zo'n vijftig mensen geprofiteerd van de actie. Zij ontvangen wel korting, maar krijgen de producten niet gratis thuisgestuurd. Maar wat nou als de klanten deze korting niet accepteren en claimen dat zij recht hebben op een gratis product?

Hoogslaper Leen Bakker

In 2017 kwam woonwinkel Leen Bakker al eens in de problemen door een prijsfout op hun webshop: een hoogslaper stond toen voor 24 euro op de website van Leen Bakker, in plaats van de oorspronkelijke 319 euro. Toen bleek dat het om een prijsfout ging stapten meer dan 1000 klanten naar de rechter omdat zij meenden dat ze de hoogslaper voor de lage prijs moesten krijgen.

Advocaat ondernemingsrecht Onno Hennis van AMS Advocaten schatte de kansen van de klanten toen laag in. “De korting is zo substantieel dat een gemiddelde consument het aan zijn water moet voelen dat er iets niet klopt,’’ zei hij indertijd op deze website. Ook in het geval van de Intratuin kunnen klanten onraad geroken hebben, aangezien een webshop niet snel ‘zomaar’ gratis producten weggeeft, zonder campagne eromheen.

Prijsfouten voorkomen

Om uit te sluiten dat jouw bedrijf per ongeluk grote kortingen weggeeft is het vooral belangrijk om de eigen systemen op orde te hebben volgens Hennis. “Laat bijvoorbeeld een tool ontwikkelen dat als een product 100 of 1.000 keer binnen een kwartier wordt verkocht dat deze niet meer te bestellen is en de directie automatisch een melding krijgt.”

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden uitsluiten dat er een leveringsverplichting is wanneer per ongeluk een korting is aangeboden zou volgens Hennis wellicht mogelijk zijn. “In Nederland hebben we hele strenge regels wat wel en niet in de voorwaarden mag worden opgenomen.” De toets is of de voorschriften in de algemene voorwaarden niet 'onredelijk bezwarend' zijn voor de consument.