Nieuws Retail

Belgische organisatie voor ondernemers: Verbied gratis terugsturen van pakketjes

Ook Unizo - De Unie van Zelfstandige Ondernemers - gooit zich op het klimaatdebat: volgens de zelfstandigenorganisatie moet het gedaan zijn met het gratis terugzenden van pakjes. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het Laatste Nieuws 4 maart 2019

Pakket sorteercentrum chaos 2

Elk pakje dat online geleverd wordt, heeft 30% kans om teruggezonden te worden, zo blijkt. "Op dit moment krijgt men de illusie dat retourzendingen gratis zijn, dat ze geen impact hebben", zegt Danny Van Assche van Unizo, dat het vooral opneemt voor de plaatselijke - en dus kleinere - handelaars en ondernemingen. "Gevolg is dat de klant de neiging heeft om heel wat pakjes te laten komen en alles thuis op het gemakje te passen. De rest wordt zonder nadenken teruggestuurd. Je moet maar eens op een doordeweekse dag het postkantoor binnenstappen en kijken hoeveel mensen er staan aan te schuiven met een doos onder de arm."

Niet gratis

"Maar pakjes terugsturen ís niet gratis", aldus Van Assche - die benadrukt dat hij helemaal niets tegen online bestellen heeft. "Er is wel degelijk een maatschappelijke kost. Online bestellen zorgt voor veel extra verkeer: eerst moeten de pakjes aan huis geleverd worden en daarna moet een deel teruggestuurd worden. Daarom vinden we dat de koper verplicht moet worden om een realistische prijs te betalen voor het retourneren van pakjes. Dat wordt het best geregeld op Europees vlak, want enkel in België kosten aanrekenen voor het terugzenden van pakjes: dat zal niet lukken. Ons voorstel zal ervoor zorgen dat de klant bewuster en meer gericht gaat bestellen. Hij zal dus de schoenen laten leveren die hij echt wil en in de juiste maat, in plaats van vijf of zes paar te laten arriveren."

Lees ook: Twentse webwinkel grijpt in: 2,95 per retourzending

Amazon-taks

Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vinden politici dat er ingegrepen moet worden. Over het Kanaal zijn er plannen om een 'Amazon-taks' in te voeren en ook in Frankrijk ligt een wetsvoorstel voor een soortgelijke taks op tafel. Hoe groot die belasting is, zou afhangen van de afstand die een product heeft afgelegd.

Naast dit opmerkelijke 'pakjesvoorstel' wil Unizo ook werk maken van 'tijdelijke natuur'. "Heel wat ondernemers hebben terreinen liggen die ze ooit kochten met het oog op een latere uitbreiding", weet Van Assche. "Veel van die terreinen liggen braak. De eigenaars zouden er niets op tegen hebben er bomen op te planten of graslanden te zaaien. Maar de ondernemers doen dat niet, uit vrees dat ze dat 'bos' nadien nooit meer mogen kappen - zeker niet wanneer een zeldzame diersoort er zich zou vestigen. Daarom vragen we sluitende juridische regels. Als de ondernemer het terrein nodig heeft, moet hij de garantie hebben dat de bomen gekapt mogen worden, zonder al te veel administratieve rompslomp."