Nieuws Retail
Beyond Meat gaat vegaburgers in Nederland produceren
Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat gaat veganistische hamburgers produceren in Nederland, om zo de Europese markt verder te betreden. De vleesloze burgers zullen bij Zandbergen World's Finest Meat in Zoeterwoude gemaakt worden. Daar wordt een aparte afdeling voor de plantaardige productie geopend.

Zoals wij Jaap Korteweg kennen, de man achter De Vegetarische Slager, wordt in de Verenigde Staten Ethan Brown gekoppeld aan (bijna) alle vleesvervangers. Hij startte in 2009 Beyond Meat met als ultieme doel vleesvervangers te realiseren waarbij je het verschil met echt vlees niet zou mogen proeven. Onder meer Bill Gates en Leonardo di Caprio investeerden in het bedrijf.
Tot nu toe zijn producten van Beyond Meat in ons land bij Albert Heijn en een aanal restaurants verkrijgbaar, maar een productielijn in Nederland zullen ook hier de afzetkanalen uitgebreid worden. Bestuursvoorzitter Seth Goldman vertelde RTL Z daarover dat 'Jumbo en Thrill Grill (van topkok Robert Kranenborg, red.) daar binnenkort bij komt'.
Lees ook: Met deze tips groeit vegansnacks-startup Freggies naar scale-up
Vleesschap supermarkten
Beyond Meat wil niet alleen verkopen aan de vegetariërs en veganisten, maar juist aan de vleeseters. De Beyond-burgers liggen daarom in het vleesschap van de supermarkten. "We willen van dat schap een proteïneschap maken: vis, vlees of plant. Zo kan de klant bewuster kiezen."
In 2020 moeten de eerste 'Nederlandse' Beyond-burgers en worsten van de band rollen. Hoeveel dat er moeten zijn wilde Goldman niet kwijt.
Lees ook: Jaap Korteweg: van Vegetarische Slager naar Veganistische Melkboer
Debeursgangvan Beyond Meat in mei was erg succesvol. Inmiddels is het aandeel 73 procent meer waard dan bij introductie op de beurs.
Ook vanuit ons land wil Jaap Korteweg, en dan samen met Unilever aan wie hij zijn bedrijf eind vorig jaar verkocht, de 'grootste slager ter wereld' worden. De Vegetarische Slager is inmiddels een bedrijf met een omzet van zo’n 25 miljoen euro en heeft 4.000 verkooppunten in 17 landen. ,,We zijn een wereldmerk aan het worden en als dat helemaal gelukt is, zal de volgende stap een veganistische melkboer zijn. Dan vervang ik de koe door techniek, waar je gras instopt en er aan de andere kant echt grasmelk uitkrijgt.”
We willen van het winkelschap een proteïneschap maken: vis, vlees of plant. Zo kan de klant bewuster kiezen.